Matti Semi puolustaa Varkauden sairaalan leikkauksia – "Totesin laadun itse lonkkaleikkauksessa."

Tämän hallituksen suurin hanke eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, tuttavallisemmin sote ei ole vielä maalissa, vaikka hallituskautta on jäljellä enää kolmisen kuukautta. Eduskunta nimittäin lopettaa työskentelynsä jo maaliskuun puolessa välissä ja pitää kuukauden mittaisen vaalitauon ennen seuraavan eduskunnan valintaa.

Saa nähdä, karahtaako sote kiville viime metreillä, kun aika loppuu kesken.

Soten ohella on kuitenkin tapahtunut jo isoja mullistuksia maamme sairaanhoidossa. Kirurgisten hoitojen keskittäminen ja aluesairaaloiden alasajo on ollut yksi hallituksen muutoshankkeista. Tämä on seurausta terveydenhuoltolain ja päivystysasetuksen muutoksista, joiden seurauksena yleisanestesiaa vaativat leikkaukset pitäisi keskittää sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

Hallitus on tavoitellut keskittämisellä säästöjä, mutta tilanne on tosiasiassa johtamassa leikkausjonojen pidentymiseen. Nyt tähän on herätty sillä, että hallitus on antanut esityksen lain muuttamisesta niin, että sairaanhoitopiiri voisi järjestää leikkaustoimintaa toimintayksikössä, jossa on varmistettu riittävä päivystysvalmius ja potilasturvallisuus, ilman että yksikössä on kuntalaisille avoin ympärivuorokautinen yhteispäivystys.

Yksi keskeinen kriteeri on se, että potilas pitää pystyä siirtämään tarvittaessa laajan päivystyksen sairaalaan 30 minuutissa.

Varkaudessa on juuri tehty päätös uuden sairaalan rakentamisesta. Nyt selvitellään, saako sairaalassa tehdä leikkauksia.

Olen itse todennut Varkauden sairaalan leikkaustoiminnan erittäin laadukkaaksi, kun olin lonkkaleikkauksessa kesällä 2017. Tuolloin olin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan leikkausjonossa yli kymmenen kuukautta.

Onneksi työkaveri kehui Varkauden osaamista ja lyhyitä jonoja ja rohkaisi minua hakeutumaan Varkauteen lonkkaleikkaukseen. Varkaudessa aika järjestyi neljässä viikossa.

Nyt näyttääkin siltä, että yliopistolliset sairaalat haluavat keskittää vähänkään isommat (kuten lonkka) leikkaukset itselleen ja näin estää aluesairaaloiden mahdollisuudet leikkaustoimintaan. Rajaa ollaan vetämässä 600 leikkaukseen vuodessa.

Leikkausmäärää perustellaan sillä, että tietyllä volyymilla leikkauksien rutiini ja ammattiosaaminen säilyisi. Pitää muistaa, että yliopistollisissa sairaaloissa on useita leikkaavia lääkäreitä, joten leikkaukset per lääkäri jää varmaan pienemmäksi, mitä Varkaudessa leikkaava lääkäri tekee.

Jotenkin minulle on tullut sellainen käsitys, että sairaanhoitopiirit tulevat tekemään kaikkensa saadakseen mahdollisimman paljon potilaita taloutensa pönkittämiseen. Tästä kehitysestä johtuen, olenkin esittänyt jo useaan kertaan kysymyksen: ”Onko tässä käynyt niin, että sairaat ovat lääkäreitä varten, eikä niin, että lääkärit ovat sairaita varten?” Jos leikkausjonoissa pitää roikkua kuukausitolkulla ja tehokasta toimintaa yritetään asetuksella estää.

Ihmettelenkin, mikä vimma leikkauksia on keskittää, kun aluesairaaloissa ihmiset ovat tähänkin mennessä saaneet hyvää hoitoa. Erikoisinta tässä kaikessa on se, että keskittämistä tehdään juuri keskustalaisen sosiaali- ja terveysministerin ja pääministerin johdolla.

Kirjoittaja on varkautelainen kansanedustaja ja kansanedustajaehdokas (vas.)