Mitä jos Vilenin Juhana ei lähtisikään Tampereelle vaan päätyisi Love Islandille?

Näkökulma

Eevis, sinut on häädetty Big Brother -talosta. Pitäisikö sanoa, että tunnustan seuraavani formaattia, josta vain harvat tietävät.

Televisiota tulee katsottua hyvin vähän, mutta sunnuntai-illat kuluvat rennosti sohvalla ensin Selviytyjien matkassa ja heti sen jälkeen jännittäen, kenen vuoro on tulla häädetyksi Big Brotherista.

Ei, en todellakaan ole koukussa näihin. Motiivini ovat täysin ammatillisia, uskotteko?

Kultaisella 80-luvulla seurasin Tankki täyteen -sarjaa. Sulo Vilen pyöritti Emilia -vaimonsa kanssa huoltoasemaa, jota oli vaikea saada kannattamaan. Konstaapeli Reinikainen osti silloin tällöin pullon Vichyä ja huoltamon puolella korjattiin rovastin mopoa.

Asemalla työskenteli aikamiehen ikäinen Juhana, joka halusi irrottautua vanhemmistaan ja muuttaa Tampereelle. Hän ei halunnut perinnöksi tuota huoltamoa.

Maailma on muuttunut.

Miten Sulo Vilen pärjäisi liikenneasemalla? Voi olla, että linjastojen pituus tekisi vaikutuksen. Hän voisi kokea olleensa jo aikaisemmin oikeassa siinä, että huoltamon pihaan ei tarvitse päästä suoraan päätieltä.

Emilian keittiö ei varmastikaan täyttäisi nykyvaatimuksia. Hänelle voisi tulla yllätyksenä se, että huoltamon puolelta ei kuulu enää kolinaa.

Rovastin mopo jäisi korjaamatta ja Reinikainen ei saisi laitettua Vichyään piikkiin.

Miettikääpä tilannetta, jossa Juhana ei lähtisikään Tampereelle. Sen sijaan hän siirtyisikin esimerkiksi Love Islandille.

Mitäpä jos Temptation Islandilta tuotaisiin pari 80-luvulle Vilenien huoltamoon?

Kulttuurisen shokin voisi kokea vähemmästäkin ja trasselitukolle ei välttämättä löytyisi käyttöä.

Vierailin muutamia viikkoja sitten kotiseudullani Porissa ja kuuntelin sattumalta erään isän ja pienen tyttären keskustelua kauppakeskuksessa.

Tyttö kysyi paikallisella murteella isältään: – Isi, miks tää kauppakeskus o näi iso? Isä mietti hetken ja vastasi lapselleen seuraavasti: – No kato, jos tää olis piänempi, tän ei mahtus mitää.

Niinpä, kaikki on oltava suurempaa, mahtavampaa ja kiiltävämpää.

Sulo Vilenin vihreä pipo olisi varmastikin väärän värinen ja liian kireä.

Suureksi ja mahtavaksi on mennyt keskustelu ilmastosta ja luonnonsuojelustakin. On erittäin hyvä, että uudet sukupolvet ovat ottaneet asiakseen kovinkin sanankääntein puolustaa maapalloa tulevaisuudelle.

Itse olen miettinyt omaa suhtautumistani ilmastoaktivismissaan ruotsalaiseen nuoreen Greta Thunbergiin. Kukapa voisi olla arvostamatta nuorta, joka antaa kansainvälisesti kasvot tähän taisteluun?

Toisaalta: johtaako tuo taisteluilme toivottuun lopputulokseen ja kuka tuota taistelua johtaa?

Siinäpä olisi selvitettävää konstaapeli Reinikaiselle.

Syysiltojen pimetessä on mukava muistella mennyttä kesää. Kyläyhdistykset, seurat ja yhteisöt osoittivat voimansa ja talkoohenkensä järjestämällä monipuolista tarjontaa.

Luulen, että Vilenin pariskunta olisi viihtynyt hyvin seurassani kotiseutukierroksella, joka suuntautui muiden muassa Sorsakosken rompetorille ja jonka aikana juotiin hyvät munkkikahvit Kermalla.

Kirjoittaja on joroislainen Leppävirran Leppäkertun koulun rehtori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.