Olisitko sinä valmis maksamaan esimerkiksi 100–250 euroa vuodessa hehtaarilta siitä, että metsämaisemasi säilyisi?

Peltojen ja metsän keskellä kumpuileva kylätie, joka kiemurtelee kauniisti korkealle mäelle, metsäsaarekkeet ja tien molemmin puolin näkyvät järvimaisemat. Huomaan kaipaavani entisestä asuinpaikastani eniten lenkkitieni maisemia. Sysipimeitä syysiltoja, jolloin kylätien väylän saattoi nähdä vain katsomalla puiden latvoja – sitä, missä metsän keskellä on taivasta vasten tien levyinen ura. Vaihtoehtoista reittiä, joka kulki metsätietä pitkin.

Entiseen lenkkimaisemaan liittyy paljon muistoja. Haikeuttakin.

Vähitellen tila toisensa jälkeen lopetti toimintansa. Traktorit, heinän ja rehun tekijät katosivat pellolta.

Järvimaisemat eivät onneksi kuitenkaan ole vielä peittyneet metsän taakse.

Maisema syntyy silmissä ja sydämessä. Kokemus on hyvin henkilökohtainen.

Naamakirjassa kuntalainen harmittelee lempimaisemansa katoamista hakkuiden myötä. Hän sanoo ymmärtävänsä, että jossakin vaiheessa tulee päätehakkuun vuoro, mutta silti jurppii. Kommenteissa lohdutetaan ja kerrotaan omista kokemuksista.

Sammalpeitteisen lähimetsän hakkaaminen riipi sielua niin, että meni kuukausia ennen kuin jälkeä pystyi käymään vilkaisemassa. Taikametsää ihailtiin vuosikausia lapsen kanssa ja pentukoira sai siellä nuuhkia uusia tuoksuja.

Kolmas rauhoittelee. Maisema kyllä muuttuu, kun avohakataan, mutta viiden-kymmenen vuoden päästä paikalla kasvaa jo terhakka taimikko. Näky, jota monikaan ei sano rumaksi. Ja marjojakin löytyy.

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Harri Silvennoinen väitteli pari vuotta sitten metsämaiseman kauneuden ja metsänhoidon vaikutuksesta koettuun maisemaan metsikkötasolla. Selvisi, että eniten silmää miellyttävät järeät ja suhteellisen harvapuustoiset metsät.

Hoitamattomien pusikoiden käsittely nosti maisema-arvoja. Metsän uudistamisen koettiin aina rumentavan maisemaa mutta lyhytaikaisesti.

Metsänomistajat ja metsäalan ammattilaiset kokevat Silvennoisen mukaan metsänkäsittelyn vaikutukset maisemaan paljon muita myönteisemmin.

Vuodenaikakin vaikuttaa kokemukseen. Sama metsä ja varsinkin uudistusala näyttää usein talvella paremmalta ja virkistyskäyttöön sopivammalta kuin kesällä.

Talven jälkeen vapaa-ajan asunnolleen palaava mökkiläinen saattaa järkyttyä, kun rakas lähimetsä onkin hakattu ympäriltä. Vuokramökin omistaja pelkää, että iso aukko vaikuttaa kohteen arvoon.

Vuosituhannen alkupuolella metsäalan ammattilaiset loivat mallin maisemanvuokrauksesta. Siinä vuokraaja, esimerkiksi mökkiläinen tekee metsänomistajan kanssa sopimuksen siitä, miten tärkeää maisemaa käsitellään. Se voi olla hakkuun siirtämistä, jatkuvaan kasvatukseen siirtymistä tai vaikkapa alueen säilyttämistä niittynä. Mallia ei tunneta, mutta sitä yritetään nostaa uudestaan esille.

Olisitko sinä valmis maksamaan esimerkiksi 100–250 euroa vuodessa hehtaarilta siitä, että metsämaisemasi säilyisi?

Paljon on ammattilaisten mukaan tehtävissä jo hyvällä, metsän monimuotoisuutta tukevalla metsänkäsittelyllä. Joskus saattaisi tulevista hakkuista kertominenkin auttaa vapaa-ajan asukasta sulattamaan maiseman muuttumisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.