On helppo tulla tulokseen, että koko maassa ei ole kovin paljon kuntia, joilla on niin paljon vahvuuksia kuin Varkaudella

Kävelen melkein joka päivä kahvilan ohi, kun lähden töistä – joskus illansuussa, joskus myöhemmin illalla, joskus viikonloppuna.

Oli päivä mikä tahansa tai näytti kello mitä tahansa kahvilassa on paljon väkeä. Isojen lasi-ikkunoiden takaa näkyy viihtyisän hämyinen miljöö, jossa ystävät ja tuttavat rupattelevat pienissä pöytäryhmissä kahvikupin ja bakelsin ääressä. Kahvila vetää kaikenikäisiä kaupunkilaisia lähes uskomattomalla tavalla.

Vaikka näky on tuttu jo muutaman kuukauden ajalta, joka kerta ohikulkiessa alkaa hymyilyttää.

Onko tämä se Varkaus, jossa kahvilaa ei kannata pitää auki iltaisin tai viikonloppuisin? Ei taida olla, sillä Gaffer-Cafen nuoret yrittäjät Vilma Bruun ja Eevi Kolehmainen tarvitsivat nopeasti apuvoimia.

Nuoret naiset tuskin tajusivat, että avatessaan monista muista kaupungeista tutun tunnelmallisen, olohuonetyylisen kahvilan, he käynnistävät Varkaudessa uudenlaisen kulttuurin. Sille oli ilmiselvästi tilaus.

On ihmeellistä, mistä kumpuavat kaikki myytit, jotka yleensä kertovat, että varkautelaiset ovat jollain lailla erilaisia kuin muut. Varkaudessa ei kannata tehdä sitä eikä tätä eivätkä varkautelaiset kuitenkaan sitä tai tätä. Jos joku on 80-luvulla kokeillut jotain, kokemukset eivät ehkä ole enää erityisen luotettavia kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Sitä paitsi iso osa varkautelaisista on kotoisin muualta.

Kotiseutunsa uupumaton puolestapuhuja Kirsi Moisander kertoi, että uskoo ihmisten reagoivan väreillä. Kun varkautelainen teollisuus eli mustissa tunnelmissa jokunen vuosi sitten, Moisander näki ympärillään harmaan ja tumman sävyihin pukeutuneita kaupunkilaisia. Kun elinkeinoelämän tuulet alkoivat taas puhaltaa leppeämmin, värit vaihtuivat: kaupungilla näki kirkkaan keltaiseen ja punaiseen sonnustautuneita ihmisiä.

Onneksi on, mihin pukeutua. Kati Kraemerin ja Laura Kemppaisen Dream Circus Oy:n kankaita myydään maan rajojen ulkopuolella jo seitsemässä maassa. Maailmalle viedään ihan uudenlaista viestiä Varkaudesta.

Suurikuvioiset, iloiset ja räiskyvän väriset Ehta-vaatteet ovat kuin huutomerkillä varustettu ilosanoma elämän ihanuudesta.

Kyllä se vain niin on, että myönteistä ajattelua pitää alkaa opetella, jos sitä ei ole tullut tehneeksi tähän mennessä.

Varkauden kaupungin toimeksiannosta Kirsi Moisander selvitti varkautelaisten teknologiayritysten koulutus-, tutkimus- ja innovaatiotarpeita. Selvityksessä nousi esiin muun muassa yritysten rekrytointiongelmat. Yhdeksi syyksi niihin useat yritykset nimesivät Varkauden heikon maineen.

– Meillä on monta tarinaa kerrottavana maailmalle, sanoi varkautelainen yrittäjä tilaisuudessa, jossa selvityksen antia purettiin.

Niin se on. Varkauden yli 200-vuotinen upea teollinen historia pitää sisällään ison määrän hienoja tarinoita, joista moni on kansainvälistä menetystä, elävää elämään vielä tänäänkin. On helppo tulla tulokseen, että koko maassa ei ole kovin paljon kuntia, joilla on niin paljon vahvuuksia kuin Varkaudella.

On kaikkien vastuulla, että ne saadaan nousemaan esiin. On aika pysähtyä ja miettiä, miten se tehdään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.