On todennäköistä, että äänestysvilkkaus ratkaisee vaalien lopputuloksen – siksikin kannattaa äänestää

Jännitys ja helpotus taitavat olla päällimmäiset tunteet sunnuntaiaamuna niissä kodeissa, joissa asuu kansanedustajaehdokas. Pitkien päivien kiertue on ohi, tuhannet ihmiset kohdattuna ja kilometrit ajettuna, sadat tarinat kuultuna, kymmenet lupaukset annettuna.

Arpa on heitetty.

Savo-Karjalan vaalipiirin 165 ehdokkaan joukossa on toki heitä, jotka ovat lähteneet listan täytteeksi ottamaan puolueelleen ne äänet, jotka onnistuvat saamaan ilman suuria ponnistuksia.

Enin osa on kuitenkin matkassa tosissaan siitäkin huolimatta, vaikka oma läpimeno on epätodennäköistä. Hyvällä ja ahkeralla vaalityöllä he osoittavat, etteivät eduskunta ja ehdokkuus tai oma puolue ja arvomaailma ole kevyitä asioita tai leikin paikkoja.

Jos satuit katsomaan puoluejohtajien esiintymistä television vaalitenteissä tällä viikolla, tiedät miten kovilla kierrokset jo käyvät.

Jokainen ääni on tärkeä -mantraa on tapana hokea jokaisten vaalien yhteydessä. Tällä kerralla se taatusti on niin.

On todennäköistä, että äänestysvilkkaus ratkaisee vaalien lopputuloksen.

Mielipidekyselyt ovat voineet kertoa aivan oikein, mihin suuntaan tuulet puhaltavat. Mutta ne eivät kerro, kuinka moni vie lopulta kantansa vaalihuoneistoon ja uurnaan saakka.

Se on ratkaisevaa, ja siksikin kortensa kannattaa kantaa tähän kekoon.

Takana ovat ainakin toistaiseksi ne päivät, kun ylimmän vallan kahvassa olivat kiinni vain demarit, kokoomus ja keskusta, vuoron perään, yhdessä ja erikseen. Oli kolme isoa, joku keskisuuri ja joukko pieniä. Nyt voi käydä niin, että eduskunta täyttyy isosta joukosta keskisuuria puolueita ja muutamasta pienestä.

Ennen äänestäjien puoluekanta ja arvomaailma periytyivät vahvasti isältä pojalle. Tämä näkyy yhä eduskuntavaalitutkimuksissa. 1930-luvulla syntyneistä puolet äänestää aina samaa puoluetta. Mitä nuorempiin polviin siirrytään, sitä heikompaa puolueuskollisuus on.

Hyvä on kuitenkin muistaa, että iäkkäät ovat uskollisia äänestäjiä – heitä ei pidä poissa äänestyspaikoilta mikään.

Sunnuntain jännitysnäytelmä on, kuka saa liikkuvia taakseen ja kuka saa nukkuvia heräteltyä. Vai saako kukaan.

Virkeä ennakkoäänestys lupailee vilkasta vaalipäivää. Mutta valitettavasti se ei sitä takaa.

Siksikin sanansa kannattaa lähteä sanomaan.

Toivottavasti eduskuntavaalit menevät hyvin Keski-Savossa. Tarvitsemme yhä oman tai omia kansanedustajia Arkadianmäelle. Onnea siis jokaiselle alueen kansanedustajaehdokkaalle vaalipäivään.

Itä-Suomen elinolojen ja vetovoiman säilyminen ovat isoja asioita, jonka eteen toivon mukaan kaikki Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajat tekevät töitä. Niiden rinnalla kulkee seutukaupunkien ja niiden lähialueiden selviäminen.

Valtiovallalla on meneillään useita isoja uudistuksia, jotka viitoittavat tietä. Keskittämisen sijaan pitäisi löytää ratkaisuja, jotka mahdollistavat palvelujen säilymistä ja kehittymistä Varkauden seudun kaltaisilla alueilla, joiden kansainvälinen teollisuus ja osaaminen ovat kansallisesti tärkeitä ja merkittäviä.

Siksikin kannattaa äänestää tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.