Paluumuuttaja kehaisee: Varkaudessa on oivallettu, että pienillä asioilla ja panostuksilla tehdään paljon

Viime aikoina olemme saaneet syystäkin hieman tuulettaa, että paikkakuntamme on vihdoin päässyt nostamaan päätään muuttovoiton puolelle. Itse lukeudun myös näihin muuttovoittoa tuoneisiin.

Voisin sanoa jopa reissujen jälkeen onnistuneeni tuomaan vähän ekstraa, sillä mukanani muutti myös puoliso.

Muuttovoitto on kuitenkin moninainen asia. On hyvä tuulettaa erävoittoa, mutta työtä on edessä meillä kaikilla. Työpaikkojahan meillä riittäisi jo nyt siihen, että täällä voisi helposti asua muutama tuhatkin ihmistä enemmän.

Asunnot ovat kasvukeskuksiin verrattuna melko edullisia. Pienenä miinuksena on se, että hyväkuntoisia ja uudehkoja ei tulijoille ole juuri saatavilla.

Moni asia vaikuttaa kuitenkin asuinpaikkakunnan valintaan. Työpaikka melko lähellä tai edes tunnin päässä asuinpaikkaa on hyvä alku. Sen lisäksi pitää olla sitä kuuluisaa vetovoimaa, eli syy hakeutua jonnekin suuremmalla todennäköisyydellä kuin toiselle.

Mikä olikaan se vetovoima, joka sai valitsemaan juuri Warkauden?

Täytyy myöntää, että parikymmentä vuotta sitten olisi ollut pahin painajaiseni herätä siihen todellisuuteen, että olisin ostanut tältä paikkakunnalta asunnon.

Ulospäin kuva oli hyvin negatiivinen ja positiivista ei kaupungista kirjoitettu tai nähty missään. Oli syytä lähteä jo varhaisessa vaiheessa etsimään tulevaisuutta muualta.

Kuva kaupungista on vuosien saatossa onneksi muuttunut! Vaikka vetovoimakeskus ja uimahalli vaikuttavat junnaavan keskusteluissa paikallaan, on kaupungissa muuten tekemisen meininki ulospäin.

Nyt on hyvin oivallettu se, että pienillä asioilla ja usein mitättömillä panostuksilla tehdään tällä hetkellä paljon. Hyvinä esimerkkeinä skeittipuisto, Hertunrannan kuntoilupuisto, Hesarin etusivu ja niin edelleen.

Omasta, täällä lapsuutensa viettäneestä, ikäluokastani valitettavasti noin 98 prosenttia asuu tällä hetkellä muualla. Suurin osa lähti heti koulujen jälkeen, koska opiskelut ja työpaikat muualla houkuttelivat. Nytkin nuorien on haettava vauhtia elämäänsä oman paikkakunnan ulkopuolelta.

Toivottavasti yhä kutistuvista ikäluokista ei tulevaisuudessa näin iso osa jättäisi palaamatta.

Tulevaisuudessa meidän on pidettävä huolta siitä, että tänne on aina kiva palata takaisin ja tulla rakentamaan tätä hienoa kaupunkia keskellä kaikkea.

Siihen, kuinka tulijat otetaan vastaan on myös syytä panostaa. ”Testimuuttajana” voin sanoa, että tässä riittää kaupungin viestinnällä vielä töitä naapurikuntiin verrattuna.

Näkisin, että suurin syy tapahtuneessa muutoksessa on meissä ihmisissä. Uskallamme vihdoin myöntää sen, että täälläkin on oikeesti kiva asua ja meillä jokaisella on syy olla täällä.

Jokainen voisi valita toisin, mutta sadoista kunnista, juuri täällä haluamme asua. Tämä sama tekemisen meininki heijastuu nyt läpi kaupungin.

Pidetään huoli, että pyörät pysyvät pyörimässä.

Kirjoittaja on Suomen Nuorkauppakamarin aluejohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.