Pian Hedman: Ilman laadukkaita ja toimivia peruspalveluita emme voi puhua elinvoimaisuudesta

Valmistautuminen tulevaan vuoteen on jo täydessä vauhdissa. Taustalla epävarmuus sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisesta jatkuu. Odottelemaan emme kuitenkaan voi jäädä.

Katsetta on suunnattava ennaltaehkäisevään toimintaan ja huomioitava on ennen kaikkea kokonaisvaltainen vaikuttavuus, miettimättä kuka toiminnoista jatkossa vastaakaan.

Kyse on joka tapauksessa meidän asuinseudustamme ja kuntalaisistamme.

Olemme hyväksyneet strategian, jota työstetään parhaillaan arjen käytäntöihin. Strategian on oltava kaiken toiminnan ja päätöksenteon taustalla. Se on punainen lanka, jota on seurattava.

Peruspalvelut on turvattava, ne ovat hyvinvointimme perusta. Ilman laadukkaita ja toimivia peruspalveluita emme voi puhua elinvoimaisuudesta. Näistä leikkaaminen kasvattaa riskiä tulevien kalliimpien kustannusten syntymisestä ja lisää eriarvoisuutta entisestään.

Meidän on myös huolehdittava, ettei alueeltamme katoa alueellisen tai valtakunnallisen keskittämisen nimissä ihmisten arjen hallintaan ja turvaamiseen liittyviä palveluita, kuten nyt uhattuna oleva talous- ja velkaneuvonta.

Terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa julkiset palvelut ovat turvallinen perusta, joita yksityiset toimijat sekä kolmas sektori täydentävät. PTS:n, eli pitkän tähtäimen investointisuunnitelman, tulee kulkea myöskin käsi kädessä strategian kanssa – ei voi olla niin, ettei se noudatakaan samaa linjaa.

Meidän on kannettava vastuuta myös ympäristöasioista ja pyrittävä vaikuttamaan jättämäämme ”hiilijalanjälkeen”. Tavoitteita tukevia keinoja on mietittävä kokonaisvaltaisesti.

Keinot eivät kuitenkaan voi olla kohtuuttomasti kuntalaisten perusarkea kurjistavia, kuten esimerkiksi asumisen pakollisia kuluja huomattavasti nostavia. Etenkään, ellei niihin ole mahdollista itse vaikuttaa.

Huomiota on kiinnitettävä myös esimerkiksi julkisen liikenteen käytön mahdollisuuksien lisäämiseen, kierrätyksen helppoon toteuttamiseen sekä lähi- ja hävikkiruuan parempaan hyödyntämiseen. Keinoja on monia ja ne on kirjattava ohjeistavaksi ja suuntaa näyttäväksi ohjelmaksi.

Pikavoittojen toivossa ei pidä sortua yksityistämisiin eikä mihinkään hätäratkaisuihin yhtiöidenkään osalta. Kaikkien toimien täytyy pohjautua arviointiin asiakasvaikuttavuudesta sekä talousvaikutuksista. Näinhän olemme kirjanneet myös strategiaan.

Meillä täytyy siis olla malttia toimia vakaasti ja järkevästi noudattaen sitä, mitä strategiaan olemme kirjanneet:

Strategian toimeenpanon alkaessa tarkennamme ja sovimme, kuinka vahvistamme ja uudistamme kunnallisen demokratian foorumeita ja kanavia, osallistamme kuntalaiset strategian toimeenpanoon ja arviointiin, viestimme nykyaikaisesti ja rohkeasti, innostamme työntekijät talkoisiin, vastaamme digiyhteiskunnan haasteisiin ja ohjaamme tytär- ja osakkuusyhteisöjä kohti yhteisiä tavoitteita.

Tuossa on hyvä resepti, jota noudattaen on hyvä siirtyä vuoteen 2019.

Kirjoittaja on Varkauden kaupunginvaltuuston sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.