Pidetään pyörät pyörimässä: yrittäjille on tarjolla tukea ja apua, ja sitä kannattaa rohkeasti hakea

Elämme keskellä hyvin poikkeuksellista aikaa, jollaista ei Suomessa ole koettu sotavuosien jälkeen. Jokainen on huolissaan omasta ja läheisten terveydestä.

Onneksi meillä Suomessa on toimittu tehokkaasti niin, ettei korona ole päässyt valtoimenaan leviämään koko maahan ja terveydenhuoltomme on vielä kyennyt toimimaan täysipainoisesti.

Elämme kuitenkin raskasta aikaa, jossa osa joukostamme kantaa suuren vastuun meidän kaikkien terveydestä ja hyvinvoinnista. Jaksamista terveydenhuollon parissa työskenteleville, teette tärkeää ja arvokasta työtä, joka on nyt todella huomattu.

Yrityksistä tilanteesta ovat kärsineet palvelu-, matkailu-, anniskelu- ja luovan toimialanyritykset. Monelta yritykseltä ja yrittäjältä ovat asiakkaat kaikonneet lähes kokonaan ja tulot pudonneet 90 prosenttia. Yt:n piirissä on jo yli 300 000 työntekijää. Monet yritykset ovat joutuneet tässä tilanteessa lomauttamaan henkilökuntaa.

Näihin yrityksistä ja yrittäjistä johtumattomiin ongelmiin valtio on alkanut tarjoamaan apua, jotta yritykset selviäisivät poikkeusajan ylitse. Apu tulee todella monelle tarpeeseen, mutta yksin se ei tule riittämään.

Tukimuodot ovat olleet yrittäjille hieman epäselvät ja hakeminen haastavaa. Tilanne on pikkuhiljaa selkeytymässä.

Toivottavasti viimein yksinyrittäjille avautuva rahoitusinstrumentti on helppo ja joustava. Tuen jako tullaan organisoimaan kuntien kautta.

Onneksi tukea ja apua on tarjolla ja sitä yrittäjien kannattaa rohkeasti hakea. Yksin ei kannata jäädä vaan ottaa yhteyttä sekä rahoitusorganisaatioihin että yrityspalveluita tarjoaviin tahoihin.

Yrittäjät ovat pääpiirteissään suhtautuneet tilanteeseen hyvin rauhallisesti ja mielialat ovat olleet melko positiivisia. Yrittäjät uskovat tulevaisuuteen, koska suuren taloudellisen notkahduksen jälkeen on tullut aina muutos toiseen suuntaan.

On ihailtavaa, kuinka yrittäjät ovat ideoineet ja löytäneet uusia keinoja synnyttää liiketoimintaa entisen toimien vähentyessä.

On syntynyt uudentyyppisiä markkinapaikkoja ja tapoja tarjota palveluita asiakkaille. Hyviä esimerkkejä ovat uudet nettikaupat, palveluiden tarjoaminen netin kautta, lahjakorttikampanjat, ruokakassien ja noutoruokien toimittaminen asiakkaille ja vaikkapa virtuaalimessut.

Yksi mielenkiintoinen luovan alan palveluidea on ollut se, kun oopperalaulaja Jyrki Anttila tarjoaa live-esityksen netin kautta yrityksille ja ihmisille pianon säestyksellä, eli voit tilata häneltä livenä ooppera-aarian ilahduttamaan elämääsi.

Kokous- ja koulutuskäytännöt tulevat muuttumaan, kun me olemme oppineet pitämään ja järjestämään niitä Skypen, Zoomin tai Teamsin kautta. Varmasti myös etätyöskentely tulee lisääntymään. Koronakriisin jälkeen etätyön kasvu on myös Varkaudelle ja Keski-Savolle mahdollisuus, joka pitää pystyä hyödyntämään.

Käytetään ja hyödynnetään runsaasti yritystemme palveluita ja hankitaan vaikkapa lahjakortteja tai palveluiden ennakkotilauksia juuri nyt, koska vain näin me pystymme turvaamaan sen, että meillä on tulevaisuudessakin omalla alueellamme kattavasti palveluita tarjoavia yrityksiä.

Pysykää kotona, pitäkää riittävästi välimatkaa kodin ulkopuolella, huolehtikaa terveydestänne ja läheisistänne, mutta muistakaa, että kyllä me tästäkin selviämme.

Kirjoittaja on Navitas Kehitys Oy:n toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.