Ruusuiset ajat ovat ohi: Varkauden kaupungin taloutta painaa lisää koronan jälkihoito ja korkea työttömyysaste

Näkökulma

Varkauden kaupunginvaltuusto käsitteli viikko sitten kaupungin tilinpäätöksen vuodelta 2019. Se osoitti viimeisellä rivillä reilun kuuden miljoonan ylijäämää. Todellisuudessa kaupungin käyttötalous oli pahasti pakkaselle ja elimme jo viime vuoden ns ”velkarahalla”. Ilman sairaalan rakentamiseen varattuja rahastojen purkua pitäisi kaupunginjohtajan jo kulkea hattukourassa.

Juhannuksen jälkeen valtuusto käsittelee seuraavan vuoden talousarvioraamia ja parin sen jälkeisen vuoden taloussuunnitelmaa. Talous näyttää todella huonolta.

Vaikka Varkauden kaupungille on kertynyt vuosien varrella ylijäämää, ne tällä tavoin hupenevat kolmessa vuodessa.

Pelastuksen uskotaan tulevan maakuntasotesta. Siihen tuudittautuminen ei auta, vaikka maakuntasote saattaa valmistua tällä eduskuntakaudella. Sen varaan ei voi laskea, koska perustuslakivaliokunta varmasti löytää vaikka kuinka monta korjattavaa kohtaa valmistelusta lakipaketista.

Kaiken lisäksi maakunta saisi verotusoikeuden. Se ei helpota yhtää kuntalaisia elämään täällä Itä-Suomessa. Tarkan markan ajat pitää jokaisen päättäjän ymmärtää.

Kaupungin taloutta tulee painamaan jo tänä vuonna koronan jälkihoito ja korkea työttömyysaste. Tämä painaa verotulokehityksen arvioidusta 82 miljoonasta 76 miljoonan euron tasolle.

Kaupunki tulee tekemään alijäämää lähes 10 miljoonaa euroa. Eli yli kolmannes häviää kertyneestä ylijäämästä.

Ensi vuosi on vielä haastavampi.Verotuloja arvioidaan saavan yhden verotuloprosentin korotuksella noin 3 miljoonan lisätulot. Laskennallisesti arvioidaan verotulojen olevan 84 miljoonaa. Totuus on varmasti jotain muuta, koska yritysten selviäminen koronan jälkihoidosta ei tule sormia napsauttamalla.

Jostain syystä Varkaudessa ei haluta ymmärtää koko ajan pienenevää työvoiman määrää. Siis aktiivinen verotuloja maksava kuntalaisten osuus pienenee. Kaupungin työikäisten työvoima on vain 42 prosentia väestöstä.

Vaikka arvostan hyvin korkealle eläkkeellä olevien maksamia eläketulosta kertyviä verotuloja, niiden osuus on pienempi kuin palkansaajan maksama verotulo. Eläketulo on maksimissaan 60 prosenttia eläkkeellä olevan laskennallisesta palkkatulokertymästä. Vuonna 2019 työeläkkeiden bruttotaso oli 56,5 prosenttia.

Varkauden asukasluku on 20 400. Se on pienentynyt viiden vuoden aikana noin tuhannella henkilöllä. Se on yhden prosentin vuodessa.Työvoiman määrä on pienentynyt samassa ajassa 770 henkilöä. Vuotuinen vähenemä on keskimäärin 1,65 prosenttia. Viimeisen vuoden aikana vähenemä on ollut 3,1 prosenttia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joka vuosi meidän pitäisi nostaa 0,25 prosenttia kunnallisveroa työikäisen väestön vähenemän poistamiseksi, jollei samalla menoja ja kaupungin yli 1600 työntekijän määrää tarkastella tarkoin.

Me puhutaan luonnollisesta poistumasta. Syystä tai toisesta kaupungin palvelluksessa oleva työntekijämäärä ei ole pienentynyt samassa suhteessa.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.