Sari Ristamäki: Yhteisenä tavoitteena pitäisi olla, että Keski-Savo voisi jälleen juhlia omaa kansanedustajaa

Ystävä on töissä eduskunnassa. Tunnelma Arkadianmäellä alkaa kuulemma olla tiivis, reagointiherkkyys on nousussa ja mielensäpahoittajien määrä kasvussa.

Niin sen pitää ollakin, kun vaalit ovat lähellä, sanoo ystäväni valtion virkamiehen syvällä rintaäänellä.

Niinpä. Toivottavasti vaalikuume iskee myöhemmin myös meidän leveysasteillemme.

Yhteisenä tavoitteena pitäisi olla, että Keski-Savo voisi jälleen juhlia omaa kansanedustajaa. Tai mikä ettei useampaakin, jos mallia otetaan Ylä-Savosta.

Tiukkaa on, kun Savo-Karjala menettää yhden kansanedustajan paikan. Mutta harvapa osasi nähdä Matti Semin (vas.) läpimenoa etukäteen, ja niin vain Semi pääsee nyt haastamaan muita istuvana kansanedustajana. Yllätyksiä povaa myös monien konkareiden jättäytyminen katsomon puolelle.

Demarit ovat tuoreen kannatusmittauksen mukaan mukavassa lennossa myös Savo-Karjalassa.

Paikallisia ääniä pitäisi kuitenkin saada keskitettyä kunnolla, jotta ne ratkaisisivat pelin. Tämän tietää Timo Suhonen, joka pääsee nyt Teollisuusliiton tuoreena aluetoimitsijana kiertämään työn puolesta ympäri vaalipiiriä ja kasvattamaan tunnettuuttaan. Vahva sitoutuminen ay-liikkeeseen varmasti tuo ääniä mutta voi se niitä myös viedä.

Varkautelaislähtöinen Mia Hahtala ei enää ole demariääniä jakamassa. Haastajaksi sen sijaan lähti yhä varkautelainen yrittäjä ja lakimies Jaakko Ikonen, joka on jäänyt enemmän tai vähemmän yksinäiseksi sudeksi omassa porukassaan.

Demarit asettivat ehdolle myös Anne Aholaisen, joka istuu Leppävirran kunnanhallituksessa. Siellä ehdokkaista vaikuttaa myös Kaisa Korhonen (vas.).

Lohtua ja uskoa politiikan tulevaisuuteen tuo, että ehdolle lähti useita nuoria. Toivottavasti varkautelaiset kokoomuksen Joel Elmaci, kristillisdemokraattien Jussi Mikkonen ja vihreiden Wilma Poutanen sekä leppävirtalainen keskustan Auli Piiparinen pystyvät vetoamaan nuoriin äänestäjiin ja tuomaan vaalikeskusteluun raikkaita ajatuksia ja avauksia.

Kokoomuksella ehdolla on myös proviisori Kaisa Hartikainen-Herranen, joka on vaikuttanut Varkauden kuntapolitiikassa. Kaupunginvaltuustossa istuu myös perussuomalaisten Tiina Grönlund, varkautelainen yrittäjä ja aktiivinen yrittäjänainen.

Yllättävää on, ettei leppävirtalainen Aino Kanniainen (kesk.) enää ole ehdokkaana. Läpimeno on ollut muutaman kerran lähellä.

Ken tietää, ehkä Kanniainen olisi innostunut vielä vaalikentille, jos Joroinen ja Heinävesi olisivat päässeet "oikeaan vaalipiiriin" Savo-Karjalaan, jonne maakunnanvaihdos molemmat kunnat tuo pian tuo.

Ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Joroisista pääsi yllättämään ehdokkuudellaan. Kimmo Ihalaisen ehdokkuudelle Kaakkois-Suomi on oikea paikka, sillä mies on aktiivinen järjestötoimija Etelä-Savossa ja vaikuttaa muun muassa MTK:ssa.

Kovaan seuraan Ihalainen vaalikentällä joutuu mutta ainakin hän pitää huolta siitä, että keskustan ehdokaskato Joroisissa jäi vain yhden eduskuntakauden mittaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.