Tarinat odottavat lukijaansa – tilaa omalle mielikuvitukselle ja lisää taitoa eläytyä toisen asemaan

Horisontti

Lasten ja nuorten lukemisesta on jatkuva huoli. Avuksi on nyt otettu tuttu keino. Tuodaan nuorten omia idoleita kertomaan lukemisen ihanuudesta.

Joroisissa vierailivat näyttelijä Alina Tomnikov ja kirjailija Jyri Paretskoi. Alina muisteli miten suuren vaikutuksen häneen teki aikoinaan Harry Potter. Hän luki kirjaa samaan aikaan kaverinsa kanssa, ja kun sitten yksi tyyppi siinä kuoli, se oli niin hirveää, että siitä piti jutella kaverin kanssa keskellä yötä.

Voin samaistua täysin tähän kokemukseen. Itse luin Potterit pojalleni ja luullakseni tässä samaisessa kohdassa minun oli hyvin vaikeaa lukea tekstiä, koska se eteni siihen vääjäämättömään – lopulliseen kuolemaan. Poika sulatti tiedon yllättävän hyvin, itselläni asia pyöri mielessä pitkään.

Kirjaa lukemalla uppoaa tarinaan ja eläytyy sen henkilöiden kohtaloihin. Elokuvissa kohtaukset vaihtuvat usein vauhdilla ja tarina etenee niin nopeasti, ettei ole aikaa jäädä tuntemaan sen herättämiä tunteita.

Kirja taustoittaa tilanteet tarkemmin. Se selittää henkilösuhteiden taustalla olevat konfliktit, niiden syyt ja seuraukset. Kirja kuvaa myös tylsää arkea, aina ei tapahdu mitään erikoista.

Lukeminen antaa tilaa omalle mielikuvitukselle, ja se lisää taitoa eläytyä toisen ihmisen asemaan.

Jyri hehkutti kirjailijan ammatin olevan paras ammatti. Hän on itse opettaja, mutta tuntee kirjailijoita monilta hyvin eri taustoilta.

Kirjailijan työssä tärkeintä on halu kirjoittaa. Sitä voi myös opiskella. Vahva tarina kantaa. Pilkkuvirheillä ei ole merkitystä, ne korjaa kustannustoimittaja.

Kirjoittaminen vaatii kolme askelta: Ensin on aloitetta. Sitten on jatkettava sinnikkäästi kirjoittamista, on istuttava aloilleen ja siedettävä tylsyys. Kolmanneksi on kirjoitettava loppuun saakka.

Monen kirjoittajan tekstit jäävät pöytälaatikkoon. Pitää uskaltaa tuoda ne päivänvaloon. Epävarmuus kuuluu asiaan.

Jyrin vinkkinä kirjoittamiseen on, ettei pidä olla liian itsekriittinen. Kirjoittaa vaan tarinan virtaa.

Vieraat olivat kiinnostavia ja innostavia. Jäin vain miettimään, minkä verran heidän käyntinsä lisää koululaisten lukemista.

Himolukijat löytävät kyllä kirjansa. Ongelma onkin koululaisissa, jotka eivät tätä kipinää ole vielä saaneet. Heille pitäisikin tarjoa paljon ja erilaista lukemista.

Onneksi kampanjaan liittyy oma l ukuliikekoulussa.fi sivusto, josta löytyy edelleen runsaasti tehtäviä ja lukuvinkkejä lukemisen tueksi. Suosittelen tutustumaan sivustoon.

Tylsiä kirjoja on tosiaankin turhaa lukea, sillä luettavaa on niin valtavasti.

Välillä kannan pinoittain kirjoja kotiin ja samoja pinoja takaisin kirjastoon. Mutta ei se haittaa, sillä sitä vartenhan on kirjastot.

Nyt on koululaisia lomaa ja aikaa lukea muutakin kuin oppikirjoja. Kirjastot ovat auki koko kesän.

Siellä ne lukemattomat maailmat, tarinat ja seikkailut, odottavat lukijaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.