Tilaston mukaan Varkauden terveyskeskuksen asiakkaista vain puolet pääsi vastaanotolle kahden viikon kuluessa siitä, kun hoitoarviointi oli tehty

Viimeaikaiset uutisoinnit Varkauden terveyspalveluiden lääkäritilanteen myönteisestä kehityksestä ovat varmasti olleet meille kaikille mieluista luettavaa.

Valtakunnallisesti verrattuna olemme poikkeuksellisessa asemassa siinä, että kaikki lääkärivirkamme ovat täytettyjä ja ensiapupäivystys pystytään tällä hetkellä hoitamaan omien virkalääkäreiden turvin.

Uuden sote-keskuksemme rakentaminen edistyy aikataulun mukaisesti ja reilun vuoden päästä voimme ylpeänä tarjota sosiaali- ja terveyspalvelumme nykyaikaisissa ja terveellisissä tiloissa.

 

Omat terveydentilan muutokset huonompaan suuntaan huolestuttavat meistä jokaista. Tämä on ymmärrettävää, koska sairaudet ovat aina hyvin henkilökohtaisia. Ne suorastaan iskevät kuin lupaa kysymättä eikä sellainen tunnu meistä oikeudenmukaiselta.

Työni puolesta ymmärrän hyvin ihmisten kokeman nopean avun tarpeen ja käyn päivittäin kuntalaisten kanssa keskusteluja mm. hoitoon pääsystä sekä siitä, kuinka pitkäaikaissairauksien hoidossa tarkastukset toteutuvat.

Näiden palautteiden perusteella katsoin parhaaksi selvittää myös itse, kuinka hyvin terveyspalvelumme todellisuudessa toimivat.

 

Viime lokakuun tilastojen mukaan terveyskeskuksen asiakkaista vain puolet pääsi vastaanotolle kahden viikon kuluessa siitä hetkestä, kun arviointi hoidon tarpeesta oli tehty.

Luvattoman paljon oli myös niitä, jotka joutuivat odottamaan hoitoonpääsyä kolmen kuukauden ajan ja ylikin.

Kun lain mukaan kiireetön hoito on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa, tämä ei pelkästään tunnu kohtuuttomalta vaan on aidosti sitä.

Nyt minulle on vakuutettu, että kiireellisissä asioissa lääkärin vastaanotolle pääsee heti eikä pitkiä odotusaikoja ole ja keskimäärin terveyskeskuksen vastaanotolle pääsee reilussa parissa viikossa. Toivon voivani luottaa tähän ja hienoa, jos näin on.

Kyse ei ole ainoastaan lain velvoittamien aikarajojen noudattamisesta vaan myös jokaisen yksilölliseen terveyteen liittyvästä inhimillisestä puolesta. Kuntalainen on oikeutettu saamaan vastinetta maksamilleen verorahoille.

 

On tärkeää, että toimintojen ja prosessien suunnitteleminen uutta sote-keskusta varten on jo aloitettu.

Samalla on seurattava, että myös nykyisiä toimintatapoja kehitetään edelleen, sillä kuntalaisten avuntarve terveysasioissa ei odota uuden rakennuksen valmistumista.

Kun kunnianhimoisena tavoitteena on ns. jonottamattomuus, on selvää, että parannettavaa meillä vielä on. Tähän meillä on tällä hetkellä olemassa Varkaudessa kaikki mahdollisuudet. Ja ne lääkärit.

Toimivat terveyspalvelut ovat yksi tärkeä palanen kaupunkimme vetovoimatekijöissä. Tyytyväinen kuntalainen on mitä parhain Varkauden myyntivaltti myös kuntarajojen ulkopuolella. Tämä meidän kuntapoliitikkojen on hyvä pitää päätöksiä tehdessä mielessä.

Varkauden hyvä kello kuuluu aina Kuopioon asti, ja vähän ylikin.

 

Kirjoittaja on Varkauden kaupunginhallituksen jäsen (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.