Timo Suhonen: Usko huomiseen pidettävä, jotta Varkautta saadaan kehitettyä vetovoimaisemmaksi.

Netin ihmeellisestä maailmasta bongasin videon, Varttuva vaurastuva Varkaus, joka oli kuvattu kun Varkaudesta tuli kaupunki 1962.

Videossa tuli hyvin rohkeasti esiin uuden kaupungin luontoa, teollisuutta, työllisyyttä ja hyvinvointia.

Tuli mieleen, että tuo 56 vuotta vanha filmatisointi osasi erittäin hienosti ja kursailematta kuvata sen, että Varkaudessa kannattaa asua.

Tänä päivänä nykyinen kaupunkistrategia, jossa kuvataan asukasluvun kasvamista talousalueella yli 60 000:n, herättää keskustelua.

Ei rohkeutta ole puuttunut aiemminkaan, kun kyseisessä filmissä todettiin jo vuonna 1962: ”Varkaus on voimakkaasti kehittyvä ja kasvava kaupunki, jonka asukasluvun arvellaan kasvavan vuoteen 1980 mennessä 40 000:n eli nykyisestään kaksinkertaiseksi.”

Kyseinen filmi on katsottavissa netissä www.elavamuisti.fi linkissä.

On hyvä välillä katsoa menneisyyteen. Nostalginen video entisajoilta herätti myönteisiä tuntemuksia.

Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että tänäänkin tarvitsisimme kuvausta Varkaudesta, jossa kaupunkimme tulee esiin kaikessa realismissaan positiivisessa näkökulmassa. Tiedän, että elinkeinoelämässä asiasta onkin suunnitelmia olemassa ja hyvä näin.

Kun katseen siirtää tähän päivään, on realismi ja usko huomiseen pidettävä, jotta kaupunkiamme saadaan kehitettyä vetovoimaisemmaksi ja houkuttelevammaksi.

Talousarvio 2019 valmistelu alkaa kaupunginhallituksen osalta olemaan loppusuoralla.

Suunnitelmavuodet 2020–2021 tuovat päättäjille paineita siitä, miten Varkauden talous saadaan pysymään tasapainossa. Haasteita riittää.

Aiempina vuosina talouden tasapainottamisen vuoksi esimerkiksi investoinnit ovat jääneet pahasti jälkeen. Tämänkin vuoksi tilanne on se, että kaupungissamme suunnitellaan paljon merkittäviä investointeja tuleville vuosille.

Pitkän tähtäimen suunnitelmassa otetaan kantaa juuri siihen, missä aikataulussa investointeja on tarkoitus toteuttaa. Aikajanalle asettautuu ensimmäiseksi sairaala. Tämä on ehdoton ja tärkein investointi mitä kaupungissamme toteutetaan ja on toteutettu aikoihin.

Sen jälkeen toteutuslistalla on jo aiemmin päätetyt investoinnit kuten esimerkiksi uimahalli. Suunnitelman alkuvuosille sijoittuu myös paloasema, Waltterin koulun ruokala sekä Könönpellon koulun hankesuunnittelu.

Päätöksiä tehdessämme on tietysti oltava tiedossa mahdollisimman tarkat talousarviot kustannuksista. Eri rahoitusvaihtoehtojen läpikäynti ja vaikutus tulevien vuosien käyttötalouteen pitää päättäjien ottaa huomioon ennen lopullisia päätöksiä.

Kaupungin velkaantuminen ns. pakollisten investointien myötä on vääjäämätöntä.

Vaihtoehtona ei kuitenkaan voi olla se, että kaupunkiamme ei kehitetä, uusita ja varmisteta mahdollisimman hyvät peruspalvelut. Peruspalvelut jotka koostuvat koulutuksesta, terveyspalveluista ja liikunta ja kulttuuripalveluista.

Ensi vuonna Varkaus täyttää 90 vuotta. Tämä on meille taas hyvä mahdollisuus saada kaupunkilaiset, yhdistykset ja eri alojen osaajat tekemään yhdessä mahdolliseksi sitä, että kaikilla olisi juhlavuonna mahdollisuus osallistua yhteisiin tapahtumiin, jossa Varkaus näyttäytyy omanlaisena, vahvana ja asukasläheisenä kaupunkina.

Kirjoittaja on Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kansanedustajaehdokas (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.