Timo Suhonen vastaa kritiikkiin – "Koen, että Varkaus on hakemassa talouteen vakautta riittävillä toimenpiteillä ja vakavissaan"

Näkökulma

Lautakuntien esitykset ja päätökset talousarviosta on tehty ja kaupunginhallitus on käynyt läpi hallintokunnittain osittain esitystä talousarviosta vuodelle 2020. Hallituksen pöydän ääressä on siis ns. talousarvion luku meneillään.

Tässä yhteydessä on viranhaltijoilta mahdollista kysyä sekä tuoda esiin talousarvioon liittyviä huomioita ennen varsinaisia päätöksiä hallituksessa 2. joulukuuta ja valtuustossa 9. joulukuuta.

Varkaus on, voisi sanoa jälleen kerran poikkeus kuntakentällä. Kun ympärillä olevat kunnat ja kaupungit ovat järjestään päätyneet yt-neuvotteluihin sekä sen lisäksi verojen korouksiin talouden sopeuttamiseksi, Varkaudessa ei näihin toimenpiteisiin ole tämän talousarvion osalta päädytty.

Meillä talousarvio pohjautuu aiemmin valtuustossa päätetyn talouden sopeuttamisohjelman mukaisiin toimenpiteisiin. Henkilöstön suunnitelmalliseen vähenemään eläköitymisten kautta, organisaatiomuutoksiin sekä henkilöstön hyvinvoinnin parantamiseen sekä mm. sairauspoissaolojen vähenemiseen.

Tiedän, että tämä tapa voi herättää keskustelua siitä, olemmeko riittävillä toimenpiteillä sekä vakavissamme hakemassa talouteen vakautta. Henkilökohtaisesti koen, että olemme. Ja ensi vuonna talouden tunnuslukujen osalta seuranta ja toimenpiteet on oltava tiedossa, kun edellytämme hallintokunnilta talouden sopeuttamisohjelman mukaisia tuloksia.

Toki pääpaino niillä toimenpiteillä on talouslukujen osalta usean vuoden aikajanalla ja alijäämäiseen tulokseen olemme vielä parin vuoden ajan valmistautumassa.

Oma toiminta siis on keskeisessä roolissa taloutta vakauttaessa mutta myös asioilla, joihin emme helposti tai suoraan voi vaikuttaa on merkityksensä. Tulojen puolella verotulojen kertymä sekä menojen osalta sosiaali- ja terveyspalveluiden kulut ovat suurimmat riskit.

Pari vuotta sitten Varkaudessa kokoontui juhlavaltuusto, jossa juhlapuhujana oli lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Puheessaan Kurttila kiitteli Varkautta ja päättäjiä siitä, kun teimme päätöksen, jossa vähävaraisia lapsiperheitä tuetaan esimerkiksi lasten harrastusmahdollisuuden osalta. Käytäntö on yhä talousarviossa mukana.

Lapsiasiavaltuutettu kiitteli meitä myös päätöksestä, ettei Varkaus rajannut varhaiskasvatuksen subjektiivista hoito-oikeutta.

Nämä esimerkit ovat hyviä myös tulevia talousarvioita valmistellessa.

Meidän on huomioitava talouskuurista huolimatta esimerkiksi juuri vähävaraisten lapsiperheiden perusturva, varmistettava että kunnallinen terveydenhoito toimii ja että lääkärille pääsee. Meidän on huomioitava, että vanhustenhoito palvelutaloissa ja kotihoidossa toimii.

Olemme valitettavasti saaneet lukea valtakunnan uutisista, miten kotihoitoa tutkitaan joissain kunnissa jo viranomaistasolla. Siksi edellytän, että Varkaudessa kotihoitoa tarkastellaan jatkossakin niin, että kaupunginhallitus saa tilannekatsausta kotihoidon toimivuudesta sekä toimintatapojen kehittämisen onnistumisesta.

Tänä vuonna olemme hallituksessa saaneet erinomaisesti kaksi kertaa kuulla johtavia viranhaltijoita kotihoidon tilanteesta, miten kotihoidon työntekijöiden työhyvinvointi, asiakaspalvelu sekä resursointi on onnistunut.

Lisäksi satsaukset elinvoimaan ja koulutukseen on tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Investointien osalta mm. kouluinvestoinnit ovat erittäin tärkeitä johtuen koulukannan vanhenemisesta ja siihen liittyvistä terveydellisistä riskeistä.

Tuomas Kurttilan sanoin: päättäjillä on vastuu siitä, mitä Varkaudessa päätetään ja päätösten vaikutukset kuntalaisiin.

Kirjoittaja on Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.