Varkauden kampuksen vihkiäisistä kolmiloikilla verkko-opetukseen

Juhlimme Varkauden kampuksemme avajaisia 12. helmikuuta 2020. Tilat saivat runsaasti kiitosta. Niiden valoisuutta, raikkautta ja nykyaikaisuutta kehuttiin.

Ministeri Li Andersson totesi toisen asteen ammatillisen- ja lukiokoulutuksen toimimisen yhdessä kokonaisuudessa olevan hyvä ratkaisu.

Tilojen ja ympäristön viimeistely jatkuu vielä kevään ajan. Edellytykset vetovoimaisen kampuksen ja Varkauden kilpailukykyä parantavan osaamista vahvistavan toiminnan osalta on puitteiltaan ja monipuoliselta koulutustarjonnaltaan valmistumassa.

Savon ammattiopiston strategia on kehittää opetusta tapahtumaan kolmessa oppimisympäristössä. Opetusta annetaan oppilaitoksen tiloissa, työelämässä tapahtuvana oppimisena sekä verkossa erilaisia pedagogisia ratkaisuja hyödyntäen.

Meillä on tehty pitkäjänteisesti työtä henkilöstömme verkko-opetuksen osaamisen lisäämiseksi ja uusia järjestelmiä on hankittu lisääntyvästi viime vuoden aikana. Tavoitteenamme on ollut lisätä verkko-opetusta aina, kun se henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti on mahdollista.

Ja sitten tuli korona. Koko Suomen koulutus muutettiin hetkessä etäopetuspainotteiseksi. Onneksi olimme valmistautuneet koulutuksen painotuksissa etenemään tähän suuntaan. Muutoksen nopeutus oli kuitenkin epätoivottu sen aiheuttaneen syyn osalta.

Tämä tapahtumien vyöry tulee jättämään pysyviä jälkiä koulutuksien toteutukseen. Kun pandemia on voitettu ja arvioidaan tapahtuneita muutoksia, edessämme on varmasti tulos lisääntyvästä oppimisympäristöjen siirtämismahdollisuudesta verkkoon.

Miten käy uuden kampuksemme tässä muutoksessa? Mielestäni hyvin. Menestymisessä tarvitaan kaikkia kolmea oppimisympäristöä.

Lähiopetusta tarvitaan myös jatkossa. Työelämän kanssa tapahtuva vuorovaikutus säilyy tärkeänä. Etäopetuksen osalta rohkeus sen hyödyntämiseen on kerralla moninkertaistunut.

Kun osaamme nämä hyvät kokemukset viisaasti toimintaamme yhdistettyä, pystymme tarjoamaan parhaiten opiskelijoiden tarpeisiin vastaavan kokonaisuuden kouluttaa ihmisiä halki koko elämän kulloisiinkin tarpeisiin vastaten. Erityisesti näen työelämässä toimivien parantuvat mahdollisuudet päivittää osaamistaan työnteon yhteydessä.

Tilanne ei ole ollut huono nytkään, mutta kaikkia koskettavat meneillään olevat muutokset parantavat etäopetuksen hyödyntäisen valmiutta entisestään.

Uudistunut kampuksemme säilyy osaamisen kotipesänä. Se on helposti saavutettava ja monialainen. Jatkuva haku ja koulutuksen aloittaminen ympäri vuoden onnistuu aikaisempaa paremmin.

Toisen asteen ensimmäistä tutkintoaan suorittavien on hyvä aloittaa siellä opintonsa ja saada tarvitsemaansa tukea löytää oma alansa.

Lopuksi haluan lausua parhaimmat onnitteluni 100 vuotiaalle Varkauden lukiolle. Juhlallisuudet jouduimme siirtämään keväältä myöhäisempään ajankohtaan mutta se ei vähennä asian merkittävyyttä.

Lukio on tarjonnut laadukasta opetusta koko pitkän historian ajan. Toivon Varkauden lukiolle mitä parhainta menestystä myös tulevaisuudessa laadukkaan opetuksen ja toimivien modernien oppimisympäristöjen puitteissa.

Kirjoittaja on Savon koulutuskuntayhtymä n johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.