Varkauden taloudessa on pysähdyttävä kääntämään ne kauan puhutut kivet ja kannot

Näkökulma

Alkukesän aikana olen saanut rajusti tuntea, miltä tuntuu Varkauden kunnallispolitiikassa olla eri mieltä vasemmiston kanssa. Kun vaaditaan, että sääntöjä noudatetaan, ottaa se yllättävän koville.

Edelleen jaksan kuitenkin uskoa yhteistyön voimaan ja siihen, että kunnallispolitiikassa asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vastakkainasettelulta ei vältyttäne myöskään tulevana syksynä päätettäessä vuoden 2021 budjetista.

Kaupunkimme taloutta tarkasteltaessa joudutaan ikävä kyllä toteamaan, että ollaan pahasti kriittisellä polulla. Tässäkin asiassa mennään nyt helposti koronan taakse, vaikka kaupungin taloudellinen tilanne on seurausta usean vuoden kestäneestä ylivarojen elämisestä.

Koronan tuomat haasteet tulevat ikävä kyllä lisäämään kuntatalouden haasteita, mutta yksin sen taakse ei voida mennä.

Eikä näitä haasteita kuitata veronkorotuksilla – vaan viimeistään nyt on pysähdyttävä kääntämään ne kauan puhutut kaikki kivet ja kannot.

Viime viikkoisessa valtuustoseminaarissa ja tämän viikon kaupunginhallituksessa käsiteltiin vuoden 2021 budjettiraamia ja hurjaa on meno. Alustava raami on jo nyt tehty 3,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Ja vielä ei ole vasemman laidan kaikkia lupauksia budjettiin edes laitettu.

Sinällään alijäämäisen budjetin kaavailu on vastoin omaa periaatettani. Mutta muun muassa vähentyneet verotulot pakottavat miettimään vaihtoehtoja.

Realistinen mutta ei liikoja lupaileva budjettiraami yhdistettynä talouden tasapainottamisohjelmaan sitoutumisella voisivat vielä kääntää kotikuntamme talouden suunnan.

Vai halutaanko näyttäytyä ”hullu mies Varkaudesta, syö enemmän kuin tienaa” -kuntana?

Valtaa pitävällä laidalla salista on jo selvästi vaalityö käynnissä. Luvataan kaikille kaikkea, maksoi mitä maksoi.

Taidetaan käydä samalla kuntavaalien lisäksi jo seuraavaa eduskuntavaalia?

Kunhan ei tulisi vähän liian kalliiksi varkautelaisille veronmaksajille uuden kansanedustajan tavoittelu. Onkohan hintansa väärtiä hommaa?

Kaikesta haasteellisuudesta huolimatta jaksan uskoa siihen, että kaupunkimme päätöksenteon on mahdollista oieta läpinäkyväksi, tasapuoliseksi ja sääntöjen mukaiseksi. Ja kuntoon saatettu talous toimii kaiken ”tuskan” jälkeen myös tärkeänä vetovoimatekijänä.

Tämän vuoksi minä jaksan yrittää puurtaa paremman Varkauden eteen.

Kaikille kanssapäättäjille kiitos erilaisesta ja eriskummallisen kiehtovasta kevätkaudesta.

Lukijoille oikein hyvää ja turvallista kesää!

Kirjoittaja on Varkauden k aupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.