Verotuloilla ei pystytä maksamaan edes kaupungin henkilöstön palkkakuluja

Näkökulma

Ennakkotietojen mukaan Suomen reilusta 300 kunnasta vain noin 15 prosenttia pystyy viime vuonna tekemään ylijäämäisen tuloksen. Monessa kunnassa vain valtionosuuksilla (VOS) voidaan enää kuntien toimintoja pyörittää. Kuntien omat verotulot eivät riitä.

Milloin kunnat syyttävät kiky-sopimusta, milloin sote-suunnitelmia, kun kunta ei pysty ennakoimaan menojaan.

Kuntaliiton tietojen mukaan näyttää siltä, että kunnat saavat 12 prosenttia lisää valtionosuuksia seuraavalle suunnittelukaudelle. Nyt kilpaa jo mietitään mihin nämä rahat käytetään.

Siinä tulee käymään niin, että kuntien sopeuttamisohjelmat heitetään romukoppaan ja pistetään raha haisemaan.

Jos kaikki kunnat keskimäärin saisivat tuon VOS-korotuksen, niin Varkaudellekin taitaisi tulla lähes viisi miljoonaa lisää. Tosiasia on, että pienet kunnat tulevat saamaan tuon ja keskikokoiset eivät juuri mitään.

Palkkojen kehitys tulee ratkaisemaan mihin kuntatalous kääntyy. Kun katselee Varkauden kaupungin tilinpäätöksiä taaksepäin, niin usean vuoden ajan on pistänyt silmään henkilöstön palkka ja sivukulut.

Verotuloilla ei pystytä maksamaan palkkakuluja.

Varkauden henkilöstön palkka ja sivukulut olivat vuoden 2018 aikana pyöreästi 75 miljoonaa euroa. Varkauden kokonaisverotulot olivat 78 miljoonaa, mutta me emme pysty maksamaan kunnallisverotulokertymällä vajaalla 69 miljoonalla edes henkilökunnan palkkamenoja.

Kun muistamme, että väestön määrä pienenee ja työssä olevien määrä koko ajan vähenee, niin olemme haastavassa tilanteessa.

Enkä vähättele eläkkeestä maksettavaa korkeampaa veroprosenttia. Sen osuus on vain merkittävästi pienempi kuin palkkatuloista maksettava määrä.

Henkilöstön palkkapotti tulee koko ajan kasvamaan, koska kaupungin henkilöstömäärä pyrkii kasvamaan eikä supistuksia pystytä tekemään. Suunnittelujaksolla on ajateltu kunnallisverotulon olevan vuonna 2020 noin 74 miljoonaa. Veroprosentin on ajateltu pysyvän nykyisellä tasolla.

Minun mielestäni yhtälö on mahdoton. Meidän on joko onnistuttava työllistämään kaikki työttömät tai yksikertaisesti palkkakehityksen pitää olla merkittävästi parempi.

Tosiasia on kuitenkin se, että työllisten määrä ei tule tällä väestörakenteella paranemaan.

Verotulokertymää voidaan tietysti parantaa työllistämällä eläkkeellä olevia henkilöitä, kuten monessa yrityksessä on nykyään tilanne. Uutta työvoimaa ei vetovoimasta, luontoarvoista ja Saimaan läheisyydestä huolimatta tänne ole muuttamassa.

Tuleva maan hallitus varmasti löytää monia uusia kehityskohteita ja palkansaajan verotus tulee kiristymään. Samalla se tulee hivuttamaan kotitalouksien tai yksin eläjien vapaana olevien rahojen käyttöä. Se varmasti tulee vaikuttamaan myös asutuskeskuksissa asuvien elinkustannuksiin.

Varkauden etu on täällä halvat asunnot, eikä lainarahalla tarvitse kokonaan asuntoa rahoittaa. Vuokra-asuntoja on runsaasti vapaana sijoittajille.

Se ei riitä vetovoimatekijäksi, koska pankit eivät yltiöpäisesti suosittele Varkautta asumiskohteeksi rahoituspäätöstä tehdessään.

Kirjoittaja on varkautelainen kaupunginvaltuutettu ( kok .).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.