Vuoden päästä käytävät vaalit hämmentävät jo varkautelaista päätöksentekoa, Kati Hynninen kirjoittaa

Näkökulma

Päätin, että en mainitse K-sanaa. Kirjoitukseni oli valmiina jo ennen kuin K:sta tuli meidän kaikkien elämään vaikuttava, joten välillä voinee viedä ajatuksia vähän muuallekin. Pyöritellään hieman kunnallispolitiikkaa.

Kevääseen taittuva talvi on ollut monella tapaa erikoinen. Varkautelaisessa kunnallispolitiikassa oli historian havinaa, kun suurin valtuustoryhmä kävi tuolileikkiään. Valtuustokauden viimeinen vuosi ja kaupunginhallituksen toimintakyky olisi voitu turvata pienemmälläkin pelillä.

Ulospäin osattiin esiintyä taitavasti melko yhtenäisenä rintamana, mutta tiedän syviä haavoja jääneen. Saa nähdä miten rivit lopulta oikenevat, jos ne koskaan täysin oikenevat. Erikoistahan se on, että demokraattisesti saaduilla äänimäärillä ei ollut juurikaan merkitystä. Valtaa ja vastuuta ei haluta antaa tietyille, suuriakin äänimääriä saaneille.

Päätöksenteossa on havaittavissa muitakin ikäviä juonteita. Toiset käyvät jo täysillä vuoden päästä kuumenevaa vaalitaistoa, ja koen tämän häiritsevän päätöksenteon johdonmukaisuutta. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana on ollut ikävä huomata joidenkin kanssapäättäjien tapa pyllistää demokratialle ja päätöksenteon "marssijärjestykselle".

Kurjimpina esimerkkeinä asiat, joissa kaupunginhallituksessa istuva henkilö on mukana päätöksenteossa, sanomatta asiasta mitään käsittelyn aikana, mutta kaupunginvaltuuston kokoukseen tullaan (lehdistön, yleisön ja livestreamin innoittamana) mukanaan muutosesitys tai valtuustoaloite, missä hallituksessa käsitelty asia, tai joku sivujuonne siihen, saatetaan omana ideana valtuuston käsiteltäväksi. Toimintatapana mielestäni hieman outo, mutta kansa tykkää.

Edellä mainittua toimintatapaa on ollut aina puolueesta riippumatta, mutta ”someaikana” päättäjät sortuvat tähän tietynlaiseen populismiin liian helposti. Aktiivisuutta päättäjiltä vaaditaan, mutta myös pitkäjänteistä sitoutumista asioiden linjakkaaseen edistämiseen yhteistyössä.

Jos ahkeruus ja osaaminen mitataan valtuustoaloitteiden määrällä, olen itse yksi laiskimpia ja osaamattomimpia nykyisessä valtuustossa. Tapani tehdä politiikkaa on toisenlainen. Koen kaupunginhallituksen puheenjohtajiston aktiivisesti, hyvässä yhteishengessä edistäneen asioiden etenemistä, vaikkakin mielipiteiden törmäämistäkin on ollut ja tulee varmasti olemaan.

Luottamushenkilöiden on toimiessaan pystyttävä käyttämään kuntalaisilta vaaleissa saatu mandaatti yhteisen hyvän eteen, usein valitettavan näkymättömän työn kautta, ilman henkilökohtaista mainoskampanjan käyntiä. Jos vauhti lähtee kiihtymään kampanjoinnissa jo nyt, mitä ehtiikään tapahtua ennen ensi kevään vaaleja.

Kaikki päätökset eivät ole olleet, eivätkä tule olemaan miellyttäviä, eikä myöskään helppoja tehdä. Nyt tarvitaan kuitenkin vastuullista yhdessä tekemistä ja vastuunkantoa. Koko maailmaa ravisteleva poikkeustila jättää jälkensä myös Varkauteen. Niiden jälkien hoitaminen on tehtävä yhdessä. Käydään vaalit sen jälkeen.

Voimia kaikille! Tästäkin selvitään!

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.