”Kiitos, Hugo, ratkaisevasta äänestä,” sanoi kansanedustaja itselleen, kun meni täpärästi läpi

Edesmenneen Neuvostoliiton diktaattorina vuoteen 1953 saakka sinnitellyt Josif Stalin karjahti joskus leppoisasti pienelle luotettavalle lähipiirilleen: ”Vaalien tulosta eivät ratkaiset äänestäjät vaan ääntenlaskejat.”

Suomen kaltaisissa demokraattisissa valtioissa on totuttu jo monen sukupolven ajan ajattelemaan, että vaalin tuloksen ratkaisevat äänestäjät, joiden antamat äänet luotettavat ääntenlaskijat laskevat, jopa moneen kertaan.

Varkautelainen varakansanedustaja Timo Suhonen on valittanut eduskuntavaalien ääntenlaskennasta hallinto-oikeuteen, koska hänen henkilökohtainen äänimääränsä jäi täpärästi pienemmäksi kuin eduskuntaan uudelleen valitun varakansanedustaja Tuula Väätäisen.

Suhosen valituksen menestymismahdollisuudet ovat varsin pienet. Hallinto-oikeus ei voi muuttaa koko vaalitulosta Savo-Karjalan vaalipiirin osalta. Halutessaan se voi määrätä laskemaan uudelleen Timo Suhosen ja Tuula Väätäisen henkilökohtaiset äänet.

Jaakko Ikonen ei voine toimia Timo Suhosen asianajajana hallinto-oikeudessa oltuaan itse sosialidemokraattien ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Olen itse valittanut tuloksellisesti Lehtoniemen työväentalon purkulupapäätöksestä hallinto-oikeuteen ilman asianajajaa.

Toivottavasti hallinto-oikeus käsittelee Timo Suhosen valituksen mahdollisimman pian.

Tuula Väätäinen ja Timo Suhonen olisivat molemmat tulleet valituiksi uuteen eduskuntaan, jos demarit olisivat saaneet läpi tavoitteenaan Savo-Karjalan vaalipiirissä olleet neljä kansanedustajaa.

Kun varkautelainen, SKDL:n kansanedustajana viime soitien jälkeen 24 vuotta toiminut Hugo Manninen uusi eräissä vaaleissa kansanedustajan paikkansa varsin täpärästi, hän meni kotona peilin eteen, otti pienen konjakkiryypyn ja sanoi: ”Kiitos, Hugo, ratkaisevasta äänestä.”

Manniselle täpärästi hävinnyt SKDL:n ehdokas ei valittanut hallinto-oikeuteen.

Lapin vihreät eivät valittaneet eduskuntavaalien tuloksesta hallinto-oikeuteen, vaikka vihreiden kokonaisäänimäärä jäi vajaan 10 äänen päähän kansanedustajan paikasta, ja valitsematta jäänyt vihreiden nuori naisehdokas sai lähes 8 000 ääntä, toiseksi eniten vaalipiirin ehdokkaista.

Suomessa vaalitulos selviää jo vaalipäivän iltana. Sitä ei tarvitse odottaa jopa viikkokausia, kuten joissain maissa.

Äänestäminen on Suomessa melko turvallista ja on lähes mahdotonta äänestää monta kertaa. Suomessa kaikki äänioikeutetut saavat etukäteen ilmoituksen äänioikeudestaan ja äänestyspaikoista.

Tällaisia asioita myös suureen nukkuvien puolueesen (kannatus eduskuntavaaleissa 28 prosenttia) kannattaisi pohtia.

Eduskunnasta pudonnut kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina tienaa jatkossa erikoislääkärinä paremmin kuin ensimmäisen kauden kansanedustajana. Hän ei joudu työttömien aktiivimallin pompoteltavaksi, kuten ei Timo Suhonenkaan.

Jotkut, kuten Ilkka Taipale ja Jörn Donner, ovat nousseet varakansanedustajan paikalta eduskuntaan useamman kerran. Tekeekö Timo Suhonen samoin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.