Ajatus avun etsimisestä velkaongelmiin pitkien matkojen päästä voi olla ylivoimaista

Varkauden yksityishenkilöille tarkoitettu lakisääteinen ja maksuton talous- ja velkaneuvonta on toiminut seurakunnan tuottamana palveluna. Osana velkaneuvonnan uudistusta toimintaa ollaan ajamassa alas Varkaudessa.

Velkaneuvonnan uudistuksessa ajatuksena on ollut se, että talous- ja velkaneuvonta keskitetään oikeusaputoimistoihin. Tämän on ajateltu tuottavan yhdenvertaisuutta palveluihin sekä sähköisten palvelujen kehittymistä. Toimipisteet sijaitsevat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä ja etäpalvelupiste Savonlinnassa. Halutessaan oikeusaputoimisto voi tuottaa palvelun ostopalveluna.

Velkaneuvonnan katoaminen tuottaa mittavan loven Keski-Savon hädässä olevien ihmisten palveluihin, sillä Varkauden yksi neuvoja on palvelut myös ympäristökuntia. Työtä on riittänyt jonoiksi saakka.

Velkaantuneen ihmisen taustalla on rankkoja tapahtumaketjuja, joissa ajan myötä muodostuu moniongelmaisia vyyhtejä. Taustalla voi olla sairautta, turvautumista pikavippeihin, häpeää omasta tilanteestaan. Ajatus avun etsimisestä pitkien matkojen päästä tai etäyhteyksillä voi olla ylivoimaista.

Näen tässä jälleen yhden esimerkin suunnasta, jossa elämässään solmuun ajautuneiden palveluja heikennetään ja vedetään pois läheltä.

Toinen esimerkki tästä on toimeentulotuen siirtäminen kunnista Kelaan ja edelleen Kelan vetäytyminen pois pieniltä paikkakunnilta.

Erilaiset toimeentulon ja pärjäämisen palvelut voivat olla ensimmäisiä, ja pitkään jopa ainoita, kosketuspintoja ongelmia kohdanneen ihmisen elämään. Näissä kohtaamisissa on aito mahdollisuus tarttua kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, havaita masennusta tai fyysistä sairautta. Kohtaamisissa voidaan ohjata ihminen muiden palvelujen piiriin ajoissa.

Ongelman ratkaisun ytimessä on avun saaminen mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Ongelman pitkittyessä sen ratkaiseminen monimutkaistuu. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi myös yhteiskunnalliset kustannukset kasvavat.

On ehdottoman tärkeää, että velkaneuvonnan palveluverkko kattaa Keski-Savon kuntien alueen. Satunnaisesti Varkauteen jalkautuva neuvoja ei kykene vastaamaan alueen tarpeeseen.

Heikommassa asemassa olevien ihmisten palvelujen kattavuuteen ja saavutettavuuteen on otettava päämäärätietoinen ote. Talous- ja velkaneuvonnan palveluita tulee harkita ostopalveluna ostettavaksi esimerkiksi alueen kunnilta.

Kolmannen sektorin toimijoita on otettava suunnitelmallisemmin mukaan ennaltaehkäisevään talousneuvonnan työhön.

Leppävirran kunnanhallituksen jäsen (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.