Kari Rajamäki: Yhteiset taloudelliset ja turvallisuusedut pitäisi nähdä suhteessa omistusoikeuteen, kun säävarmaa sähköverkkoa rakennetaan

Viimeisen neljän vuoden aikana on investoitu säävarmojen verkkojen rakentamiseen 4,5 miljardia euroa.

Kari Rautamäki (WL 28.9.) puuttuu täsmälleen oikeaan asiaan vaatimalla säävarmuutta nostettavan riittävällä puuston raivauksella ja poistamalla vierimetsän uhat sähkölinjoille.

Kun metsälakia uudistettiin viimeksi 2013, otimme tämän esille maa- ja metsätalousvaliokunnassa, jossa törmättiin jälleen lyhytnäköiseen metsänomistajien, lähinnä MTK:n edunvalvontaan. Velvoittava puiden kaato vierimetsistä estettiin omaisuuden suojan vastaisena.

Näin vaikka juuri haja-asutusalueiden elinvoimaisuuden ylläpito ja kustannuspaineet olettaisi olevan etualalla.

Saimme ainoastaan valiokunnassa selvennyksen sähkölinjojen osalta sallimalla vierimetsien hoidolle menettelyt, joissa metsänkäyttöilmoitusta ei vaadita. Samoin nostimme VR:n hallintoneuvoston kautta nopeiden junien turvallisuuskysymyksen esille.

Mietinnössä enemmistö oli valmis vain toteamaan, että vierimetsien hoidossa tulee edistää menettelyitä, joissa metsänomistaja ja sähkölinjoista samoin kuin junaradoista vastuussa olevat sopivat vierimetsien hoidosta aiheutuvien kustannusten jakamisesta.

Raidepuolella pääsimme etenemään ratalain muutoksella.

Rinteen hallitusohjelmassa selvitetään eri mahdollisuuksia rajoittaa nykyisestään sähkönsiirtomaksujen vuotuista korotusta.

Savon Voiman ja Kuopion Energian fuusion kautta on tavoitteena myös Suomen suurimpana kunnallisena energiayhtiönä päästä pöytään, jossa hyväksyttäisiin energiaverotuksen maantieteellisesti kohdennettu porrastus harvaan asutuilla alueilla kompensoimaan toimitusvarmuusinvestoinneista johtuvia hinnankorotuspaineita sekä tasaamaan sähkön loppukäyttäjän maksamia siirtohintoja maaseutu -ja kaupunkiverkkojen välillä.

Toivon, että nyt vihdoin nähtäisiin yhteiset taloudelliset ja turvallisuusedut suhteessa omistusoikeuteen.

kansanedustaja 1983–2015 ja VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja 2011–2015, SEH:n hallintoneuvoston varapuheenjohtaja (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.