Korjausrakentamisen ansiosta on säilynyt moni arvokas kulttuuriympäristö: kaikkea ei saa laittaa catebillarilla nurin

Korjausrakentamisen ansiosta on säilynyt monien suurkaupunkien kuin pienien ruukkien arvokas miljöö tai se paljon puhuttu kultuuriympäristö. Toinen olellinen tekijä on raha, eli mitä kaikki maksaa ja mistä siihen otetaan rahat. Tuskin kannattaa alkaa luettelemaan kotikaupunkimme mittavaa rahantarvetta rakentamiseen tai remotointiin.

En väitä, että olisin korjausrakentamisen ammattilainen, päinvastoin. Ammatillinen sekä opistotasoinen koulutukseni on hankittu ihan muulta alalta, myös työelämän kokemukseni. Mutta väitän, että seuraan aitiopaikalta esimerkiksi uimahallin ja paloaseman remontoinnin tarvetta. Uimahallin siksi, että olen sen aktiivinen käyttäjä sekä päiviönsaarelainen ja paloaseman siksi, että se sijaitsee aivan kerrostalohuoneistoni ikkunoiden alla.

Olisi hienoa kirjoittaa arvovallalla päättäjänä tai virkamiehenä, mutta valitettavasti mielipiteeni on enemmän maallikkotasolla.

On täysin perusteltua todeta, että kotikaupunkimme kaipaa niin korjausrakentamisen kuin kuntataloudenkin ammattilaisia päätöksentekoon.

Kun tarkasteluun otetaan uimahalli, voidaan todeta, että Varkaus ei kaipaa hienoa kylpylää vesileluineen. Sellaiselle ei ole tarvetta ja siinä kilpailussa emme tulisi pärjäämään.

Uimahallin käyttäjäkunta on kuitenkin pieni. Kokemuksesta kertoisin, että arkikäytössä sen käyttäjäkuntaa voi pitää lähes saunaseurana.

Tälle käyttäjäkunnalle riittää varsin hyvin se, mitä meillä jo on eli ihan tavallinen uimahalli, kuntosali ja asialliset pukuhuone ja saunatilat. Niiden kunnostaminen ja remontoinnin kesto on tiedotettu virkamieskunnan taholta runsaasti ylimitoitettuna.

Kunnostuksen voi myös jakaa useammalle vuodelle.

Mitä taas paloasemaan tulee, niin palomiehet, tai kuten sanonta kuuluu ”arjen sankarit” tarvitsee tilat ruokailuun, lepoon ja muuhun vapaa-aikaan, he viettävät siellä vuorokauden kestäviä työvuoroja heille vartavasten heille varatuissa tiloissa.

Paloasemasta on suurin osa hallitilaa, jossa tuoksuu työkoneet, dieselin ja muiden rasvojen käry. Aivan varmaa on, että yksikään niistä tusinasta hälytysajoneuvosta ei kärsi sisäilmaongelmasta! Mikä on siis siltä osin rakentamisen tarve?

Nyt palomiehillä on väliaikaiset tilat parakkirakennuksena takapihalla ja olot korjattu väliaikaisesti. Hyvä niin.

Pohtia kuitenkin sopii, olisiko asioita voitu tehdä toisin? Korjata entisiä tiloja tai kiirehtiä uuden siipirakennuksen rakentamista, jolloin tuon hieno ja uljaan näköisen parakin kustannukset olisi tullut hyödynnettyä pysyvään ja kestävään rakentamiseen. Kyseessä kun ei ollut ihan mikä tahaansa parakki, vaan se on ollut miljoonainvestointi pohja-, viemäri- ja sähkötöineen, joille käyttöikä jää varsin lyhyeksi.

Mutta kaikki vaan catebillareiden voimin nurin! Olipa se uutta tai vanhaa. Uutta uljasta trendiä tilalle. Tätäkö tämä kaikki on?

V-P Multanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.