Koulun tutkiminen, korjaaminen, purkaminen ja uuden rakentaminen kestää vuosia mutta sisäilmaongelmista kärsivän lapsen elämä on nyt

Suuri osa Varkauden peruskouluista on joko peruskorjauksen tai purkamisen tarpeessa – ihan raporttien mukaan. Lähes joka koulussa on raportoitu myös jonkinasteista sisäilmaongelmaa. Mitä tapahtuu, kun lapsi alkaa oireilla sisäilmalle?

Osalla oireet ovat ärsytysoireita, silmien kirvelyä tai kurkun karheutta. Osalla oireina voi olla esimerkiksi päänsärky, jatkuva yskä, iho-oireet, muut hengitystieoireet, infektiot tai väsymys. Oireet helpottavat usein ensin lomalla tai viikonloppuna.

Osalle puhkeaa astma, osa alkaa oireilla hajusteille. Tilanne ei enää välttämättä palaudukaan ennalleen.

Lapset eivät ole oikeutettuja myöskään ammattitautiin aikuisten tapaan astman puhjettua, eli henkilökohtaisilla vakuutuksilla on merkitystä.

Kun lapsi alkaa oireilla, vanhemman on mahdollista nykyohjeilla hakea toiseen kouluun, mutta kouluverkon tämänhetkisessä tilanteessa se ei usein oireilevaa lasta auta. Naapurikuntiin tarvitaan koulukyytiä, ja se on omakustanteinen.

Prosessi etenee niin, että lapselta vaaditaan lääkärin todistusta, jotta erityisjärjestelyitä on mahdollista tehdä. Myöskään etäyhteys kouluun ei onnistu ilman lääkärin todistusta.

Tässä kohtaa vanhempi on usein joutunut olemaan yhteydessä terveydenhoitajaan, tekniseen toimeen, rehtoriin ja sivistysjohtajaan. Terveystarkastajan ohjeissa on taas raja-arvot, jotka eivät ole kuitenkaan terveysperustaiset. Koulun tutkiminen, korjaaminen, purkaminen ja uuden rakentaminen on vuosien prosessi, lapsen elämää eletään kuitenkin nyt.

On lott o voitto, jos lääkäri ymmärtää mistä on kyse. Usein lääkäri kertoo että syy-yhteyttä rakennukseen ja oireisiin ei heidän hoitosuosituksen mukaan ole, eikä hän pysty kirjoittamaan todistusta.

Vanhemman vaihtoehdoksi jää ottaa lapsi kotikouluun tai laittaa kouluun sairastumaan lisää. Oireileva opettaja on tosin saatettu siirtää jo tässä kohtaa luokasta pois.

Lapsen jäädessä kotiin, vanhempi joutuu myös opetusvastuuseen, tai hänet voidaan Suomen lainsäädännön mukaan tuomita jopa sakkoihin, jos ei opetusvelvollisuuttaan hoida.

Tätä elää läpi Suomessa yhä useampi lapsi, ja jokainen kunta hoitaa tätä tavallaan. Joko lapsilähtöisesti hankkimalla esimerkiksi väistötiloja, tai huonommin jättämällä perheen pulaan. Ja näitä lapsia ei auta välttämättä kukaan.

Varkaudessa on tehty hyviä valtuustoaloitteita, mutta edelleen lapset ovat lainsuojattomia.

Huoltosuhteen muuttuessa jokaista lasta tarvitaan tulevaisuudessa työmarkkinoilla, onko meidän yhteiskunnalla varaa sairastuttaa lapsia? Olisiko tälle aika tehdä jotain?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.