Mielipide: Kauppakadun muuttaminen takaisin kaksisuuntaiseksi voisi olla kivijalkayrityksien hengissäpitämisen ehto

Warkauden Lehti kirjoitti (2.6.) pääkirjoituksen kaupunginvaltuutettu Paula Pulliaisen (sd.) jättämän valtuustoaloitteen Zalaegerzegin aukion viihtyisyttämisen tiimoilta. Hyvin uponnut valtuustoaloite oli saanut puolelleen 22 valtuutettua. Huomattakoon se, että SDP:n valtuutettuja on 20 henkilöä 43:sta. Näin ei tarvita kuin pari valtuutettua, niin aloitteen läpimeno on varma.

Hallintosäännön mallipohjan suosituksen mukaan valtuustoaloite lähetetään kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Tällä ei kuitenkaan ole mitään käytännön vaikutusta läpimenoon, sillä enemmistö kaupunginhallituksen jäsenistä on vamasti aloitteen allekirjoittajia. Ei siinä mitään.

Valtuustoaloite on hyvä samoin kuin aloite Päiviönsaarella sijaitsevan Evantorin leikkipuiston kehittämisestä. Tähän samaan olisi voinut tehdä aloitteen Russelsheimin aukion tilanteen parantamisesta. Näin olisi saatu myös Leunamäkeä viihtyisämmäksi.

Varkaudella oli jo Taulumäen yleissuunnitelma 31.12.2000 Varkauden keskustan kehittämisestä. Se oli hyvä suunnitelma Huruslahden rantaa myöten. Näin olisi saatu hiipuvaa kaupunkikuvaa paremmaksi.

Tässä tulee mielee WL:n pääkirjoituksen (14.3.2001) kuva matkalaukusta ja rautatiestä otsikolla ”Mainettaan parempi”. Väki vähenee hipuvasta kaupungista. Aktiivisten valtuutettujen olisi syytä tutustua tähänkin yleissuunnitelmaan ja jättää aloite asian uudelleen käsittelyä varten.

Kysymys kuuluukin onko näitä valtuutettuja? Ja kiinnostaako heitä?

Muiden kuin kunnanvaltuutettujen suorat vaikuttamismahdollisuudet kunnan asioihin ovat hankalammat. Eikä ehkä syyttä. Kuntalaisaloite -sivulta voi katsoa Varkauden aloitteita ja huomata kuinka eräs henkilö on innostunut tekemään niitä urakalla. Jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, on asia otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

Vielä on kansanäänestysaloite. Kuntalain mukaan vähintään neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Tällöin valtuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys.

Kunnallisessa kansanäänestyksessä on kyse eri asiasta kuin valtiollisessa kansanäänestyksessä.

Kunnallinen kansanäänestys voisi olla vaikka Varkauden Kauppakadun muuttaminen kaksisuuntaiseksi. Tämä päätös kadun nykyaikaistamisesta olisi kivijalkayrityksien hengissäpitämisen ehto. Aikoinaan tehty päätös oli liian raskas tämän kokoisen kaupungin tärkeimmälle liikekadulle. Näivettymisen vuoksi kivijalkayritykset alkoivat pudota pelistä kuoloniskun saatuaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.