Mistä äänestysaktiivisuuden alhaisuus Varkaudessa johtuu ja mitä asialle voisi tehdä?

Onko taustalla myös yhteiskunnallisen toiminnan alueelle laajalle levinnyt uusavuttomuus, kun Suomessa sadat tuhannet ihmiset eivät enää ilman internetissä toimivia tekoälyn ohjaamia ”vaalikoneita” pysty erottamaan puolueita ja niiden kansanedustajaehdokkaita toisistaan?

Pystyn erottamaan vaivattomasti, ilman vaalikonetta, kansanedustaja Matti Semin Teuvo Hakkaraisesta, Krista Mikkosen Sari Essayahista, Paavo Väyrysen Hjallis Harkimosta ja Kimmo Kivelän Sari Raassinasta.

Olen pystynyt erottamaan eri puolueet ja niiden kansanedustajat toisistaan vaivattomasti jo reilusti yli 50 vuoden ajan. En halua luovuttaa kansanedustajaehdokkaan valintaa tekoälylle päästäkseni mahdollisimman helpolla.

Vaalien alla Varkaudessakin tarjoutuu mahdollisuus tutustua lukuisiin eri puolueiden kansanedustajaehdokkaisiin. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää.

Tällaisissa tilaisuuksissa jotkut saattavat, ilmaisten kahvien lisäksi, tavata ensimmäisen kerran elämässään ilmielävän kansanedustajan, joita suvussamme on ollut useita jo ennen Matti Semin syntymää.

Varkaudessa äänestysprosentti on ollut viime vuosina useissa vaaleissa valtakunnallista keskiarvoa alhaisempi. Jos todella olisimme Suomen positiivisimmalla paikkakunnalla, äänestysprosentit olisivat valtakunnallista keskiarvoa korkeampia.

Olen ehdottanut kuntalaisaloitteessani, että Varkauden kaupunki myöntäisi 2017 euron stipendin henkilölle, joka opinnäytetyössään tai muussa tutkimuksessaan selvittää, mistä äänestysaktiivisuuden alhaisuus Varkaudessa johtuu ja mitä tilanteen korjaamiseksi voisi tehdä. Tehtävä on haastava mutta ei ylivoimainen kyvykkäälle henkilölle.

kokemusasiantuntija