Pia Hedman ja Timo Suhonen: "Se, että valinnat eivät menneet oman mielen mukaisesti, ei saisi tarkoittaa demokratian väheksymistä"

Varkauden Sosialidemokraattien luottamuspaikkojen muutos tuntui aiheuttavan osin valtuutetuissa tunteita, joita luettiin Warkauden Lehdestäkin.

Pitkäaikaisen valtuuston puheenjohtajan Kari Rajamäen eronpyyntö puheenjohtajuudesta tuli yllätyksenä. Tämä laukaisi prosessin, joka käsiteltiin ja toteutettiin puolueosastossa sekä päätettiin lopullisesti valtuuston kokouksessa. Itse valtuuston kokous meni läpi yksimielisellä päätöksellä, ilman että asiasta pidettiin ns. ylimääräisiä puheenvuoroja lainkaan.

Kokouksen jälkeen saatiin lukea paikallislehdestä johtavan kokoomuspoliitikon pohdintaa valinnoista, jotka liittyivät yksinomaan sosialidemokraattien sisäiseen asiaan. Erikoisen asiasta tekee se, että toisen poliittisen ryhmän vetäjä spekuloi kokouksen jälkeen asiaa lehdessä.

Viittaukset ryhmäkuriin olivat myös erikoisia. Tulkitsemme että ryhmäkuri piti kokoomuksessakin, koska kuten totesimme, itse kokouksessa vastaesityksiä ei tullut miltään ryhmältä.

Jatkossa toivomme, että puolueiden välinen yhteistyö jatkuisi ja että huomio kiinnittyisi kaupungin tärkeisiin, kuntalaisiakin koskeviin asioihin toisten ryhmien sisäisten asioiden spekulointien sijaan.

Warkauden Lehti uutisoi valtuutettujen osallistumista kokouksiin, jossa tuli ilmi se, että joidenkin valtuutettujen kohdalla toiminta on kuntalainkin mukaan kyseenalaista. Kuntalaki 69§ sanoo seuraavaa: ”Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.”

Lehdestä saimme lukea parinkin valtuutetun kommentointia liittyen valtuuston kokouksiin osallistumisesta sekä osallistumattomuudesta. Valtuutettu Jeremias Rantanen totesi, että ei ole osallistunut tarkoituksellisesti kokouksiin, koska ei ole katsonut, että osallistumisella olisi merkitystä.

Lausunto kyseenalaistaa lain merkityksen hänen kohdallaan, koska kuntalaiset ovat hänet vaaleissa äänestäneet vaikuttamaan ja hoitamaan luottamustehtäväänsä lain mukaisesti. Osallistumattomuus ei edistä kuntalaisten etua kenenkään kohdalla.

Tarkoituksenmukainen toiminta osallistumattomuudesta ja ilmoitus puolta tuntia ennen kokousta on kyseenalaista, poliittiseen toimintaan vaikuttamista ja varavaltuutetun osallistumisen estämistä.

Samoin lehdessä kirjoituksessaan valtuutettu Jaakko Ikonen totesi, ettei kokouksesta pois jäänti ollut merkittävää, koska kokous meni käsikirjoituksen mukaisesti ja että varavaltuutetut hoitavat tehtävän. Pöytäkirja tosin osoittaa, että valtuutettu ei ollut ilmoittanut poisjääntiään, joten varavaltuutettua ei voitu pyytää edes paikalle.

Mielestämme konsernijaoston puheenjohtajanakin toimivan valtuutetun kirjoitus väheksyy vaaleilla valittuja päättäjiä. Kyseisessä kokouksessa päätimme muutakin kuin henkilövalintoja.

Se, että valinnat eivät menneet oman mielen mukaisesti, ei saisi tarkoittaa demokratian väheksymistä varsinkin, kun samassa kokouksessa päätettiin elinvoiman, työllisyyden ja koko kaupungin tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävästä asiasta, jossa teknologiayrityksen laajeneminen mahdollistettiin valtuuston päätöksellä.

Toivomme valtuutetuilta sekä poliittisilta ryhmiltä yhteistyötä ja aktiivista osallistumista näinä haasteellisina aikoina.

Omalla toiminnallamme voimme edistää demokratian toteutumista ja vaalien houkuttelevuutta. Varkaudessakaan ei ole varaa aliarvioida kuntalaisia viime vaalien äänestysprosentin ollessa 53,9 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.