Vammaisoikeuksien ajokorttikoulutus

Kehitysvammaisten Pohjois-Savon Tukipiiri ry:lle suurkiitos ajokorttikoulutuskiertueen tilaisuuden järjestämisestä myös Varkaudessa.

Harvoin on mahdollisuus saada alan asiantuntija OTM Jukka Kumpuvuori keskustelemaan vammaisoikeuksista ja oikeusjärjestyksen perusteista. Ongelmat ovat kuulemma suunnilleen samat Pohjois-Savon alueella eli ei täällä olla huonompia, kun muuallakaan, tosin ei parempiakaan.

Kunnan luottamushenkilönä muutamat asiat hätkähdyttivät, tosin eivät yllättäneet.

Kehitysvammaisten asuntoasiat yleensä järjestetään, kuten katsotaan niiden tosille sopivan. Harvoin siihen pääsee vaikuttamaan vammainen itse.

Hakemukset, joiden käsittelyajan katto on kolme kuukautta, venytetään usein siihen saakka. Tilaisuudessa tuli hyvin esiin myös se, että ns. hankala asiakas, omainen tai vastaava saa osakseen kohtelun, joka ei ole enää tätä päivää.

Sähköposteihin ja puheluihin ei vastata ja takaisin soittoa saa odottaa, tervehtimistäkin säännöstellään. Itsemääräämisoikeus, omaisen oikeus, edunvalvojan oikeus - missä sanotaan, että maalaisjärjen käyttäminen on kielletty?

Oikeudenkäyntiavustaja Jukka Kumpuvuori on itse pyörätuolin käyttäjä, joten esteettömyysasiat ovat hänelle tuttuja, samoin Vammaispalvelulain korvauskiemurat.

Vammaispalvelujen ikäraja on noussut puheenaiheeksi kaikissa niissä tilaisuuksissa, joissa olen ollut. Ikärajaa ei ole, myös ikääntyvä ja vanhus voi vammautua ja näin kuulua Vammaispalvelulain mukaisten korvausten piiriin.

Maakunnallinen vammaisfoorumi järjestetään Kuopiossa 31.10.2018,  jossa kuullaan alan asiantuntijoita koskien mm. edellä mainittuja asioita.

Varkauden vammaisneuvoston varapuheenjohtaja