Vanhat kaverit johtavat Varkautta

Karu paikallispolitiikan kesäloman päätös, kun menet kuuntelemaan valtuutettuna Varkauden kaupungin talouden tilaa. Vielä karumpaa on kuulla se, mitä asialle meinataan tehdä.

Kaupunki on tekemässä jo tänä vuonna useamman miljoonan tappiot. Seuraaville vuosille kaavaillaan valtavia menoja lisääviä hankkeita.

Nämä tiedot annettiin ilman etukäteisinfoa tiedoksi maanantaina 20. elokuuta valtuuston kokouksessa, joka ei ollut laillinen eikä virallinen. Tulevat investoinnit lueteltiin ikään kuin niistä olisi jo päätetty.

Paljastui se ikävä tosiseikka, että kaupunkiamme johtava porukka on näin sopinut ja valtuuston tehtävä on siunata.

Valtuutettuna koin oloni pöyristyneeksi. Keskustelun sijaan istuimme penkissä kuin menneisyyden kansakoulussa, jossa ei turhia pulista.

Virkamiehille esitettyihin kysymyksiin ei vastata, vaan saadaan ikään kuin sivuosuminen kautta arvailuja. Vastaukset ovat siitä aiheen vierestä, mikä jättää sopivasti kaiken auki tulevaa junailu varten. Konkreettisia lukuja olen pyytänyt kesäkuusta lähtien kaupunginjohtajalta, joka ei edes vaivaudu vastaamaan sähköposteihin.

Mietin, onko valtuutetun tehtävä miettiä pitämättömiä kesälomia vai tulkita hallintosäännön pykäliä pyrkiessään toteuttaa sitä tehtävää, johon on tullut valituksi demokraattisen päätöksenteon kautta.

Ruminta tässä kaikessa on se tapa, millä tätä prosessia johdetaan. Ulospäin annetaan kuva, että kaikki menee kirjan mukaan. Todellisuudessa kaikki on mennyt vihkoon ja sen osoittavat tilastot.

Tulkaa hyvät ihmiset katsomaan sitä keskustelua, jolla lukitaan vuosikymmeniksi eteenpäin alueen taloudellinen todellisuus. Keskustelu on määrä käydä ensi maanantaina 27. elokuuta 2018 Varkauden valtuustosalissa ja tehkää omat johtopäätökset demokratiamme tilasta.

Avoimuutta ei saada lisättyä kaupungissamme ellei ihmiset hakeudu oikean tiedon lähteelle. Keskustelua ei myöskään saada syntymään oikeista asioista ellei äänestäjät haasta valtuutettuja tekemään työtä yhteisen alueemme eteen.

Tällä hetkellä työskentelyolosuhteet ovat vähintäänkin haastavat, mitä ne ovat olleet viimeiset 10 vuotta, kun katsotaan alueemme kehitystä ja siitä kertovia tilastoja.