Varkauden päivystys ja erva-alueen sopimus eivät kuulu yhteen

Julkisessa keskustelussa on ollut hämmennystä ministeri Krista Kiurun vierailun yhteydessä esille nousseiden perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon järjestämissuunnitelmien osalta.

Kuopion yliopistollisen sairaalan perusterveydenhuollon järjestämissuunnitelmaan on kirjattu malli, jossa Pohjois-Savon maakunnan alueella on kolme ympärivuorokautista päivystyspistettä, Kuopiossa, Varkaudessa ja Iisalmessa. KYSissä ympärivuorokautinen laajan erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystys, Varkaudessa ja Iisalmessa perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys.

Valtioneuvoston asetus (583/2017) kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä linjaa, että perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen yhteydessä tulee olla ympärivuorokautisesti edustettuna keskeisten erikoisalojen päivystys. Tätä ei Varkauden eikä Iisalmen päivystykset täytä, joten olemme joutuneet hakemaan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen tuottamiseen poikkeuslupaa sosiaali-ja terveysministeriöltä.

STM on myösi Varkauden ja Iisalmen kaupungeille poikkeusluvan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseen määräaikaisena 1.6.2017–31.12.2019. Määräaikaisena sen vuoksi, koska oletettiin sote-uudistuksen olevan tuolloin valmis.

Sote-uudistus ei toteutunut. Päivystysasetus on kuitenkin voimassa.

Tämän vuoksi Varkaus ja Iisalmi joutuivat hakemaan kesäkuun alussa sosiaali- ja terveysministeriöltä lupaa jatkaa perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä 1.1.2020 alkaen toistaiseksi voimassa olevana. Lupaa jatkaa päivystystä on kovasti odotettu molemmissa kaupungeissa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ilahduttikin varkautelaisia kertoessaan SDP:n ministeriryhmän vierailulla (27.8.) myöntävänsä Varkaudelle luvan jatkaa perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä toistaiseksi voimassa olevana. Tulevan sote-ratkaisun synnyttyä asiaa tarkasteltaisiin uudelleen.

Ministerin lupaus otettiin luonnollisesti riemumielin vastaan. Päivystyksen jatkuminen antaa erinomaisen pohjan ministerin esimerkilliseksi kehuman Varkauden mallin kehittämiseen. Olemme tehneet oikeita asioita.

KYSin erva-alueen erikoissairaanhoidon järjestämissopimus tehdään viiden sairaanhoitopiirin kesken: Etelä-Savon, Itä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon. Kyseessä on etupäässä sairaaloiden välisestä työnjaosta sopiminen.

Tämä työ on hyvässä käynnissä ja ministeri odottaa kovasti järjestämissopimuksen valmistumista. Ministerin ilmoittama Varkauden perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä koskeva ratkaisu ei ole riippuvainen tästä sopimuksesta.

Ministerivierailu Varkaudessa oli tunnustus onnistuneelle Varkauden ja koko maakunnan Sote-työlle. Tästä suuret kiitokset ministerille!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.