Äänestämällä on mahdollista vaikuttaa, millaiset arvot ovat vallalla seurakunnan päättävissä elimissä

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi tiistaina. Kuten aina ennenkin, vaalien äänestysvilkkaus on vaihdellut maan eri puolilla seurakunnissa. Näissäkin vaaleissa voi olla paikallisia puheenaiheita, jotka saavat äänestäjät liikkeelle. Esimerkiksi seurakuntien yhdistymisiä on suunnitteilla, ja se saattaa saada aikaan puolesta ja vastaan asetelmia ja liikettä uurnille. Varkaudessa julkinen keskustelu mistään on loistanut poissaolollaan.

Varkauden seurakunnan äänestyspaikoilla ennakkoäänestyksen avauspäivänä kävi 243 äänestäjää. Äänestysprosentti oli ensimmäisenä päivän jälkeen 1,85. Sitä ei kummoisena saavutuksena voi pitää.

Kiitosta siitä, että homma on tehty erityisen helpoksi monille äänestäjille. Äänestää voi tiettyinä aikoina muun muassa Savon ammattiopistossa ja Varkauden lukiossa, ravintola Kaks Ruusussa, Stora Enson ruokalassa ja Kangaslammilla palvelukeskuksen ja seurakuntatalon lisäksi myös Viljolahden Toukolassa. Valtiollisissa vaaleissa tällaisesta voi vain unelmoida, vaikka äänestysprosenttien laskusta pitää olla huolissaan kunta- ja valtakunnan politiikassa.

Seurakunta yrittää mennä sinne, missä ihmiset ovat. Nuorille, 16–17-vuotiaille tarjoutuu jo kolmannen kerran mahdollisuus äänestää seurakuntavaaleissa. Valitettavan harva oikeuttaan käyttää.

Tilanne on kummallinen. Kirkon kanta moniin arvokysymyksiiin on saanut vuosien saatossa paljon kuohuntaa aikaa. On keskusteltu muun muassa naispappeudesta, homoparien vihkimisestä, suhtautumisesta pakolaiskysymyksiin. Ehdokkaiden mielipiteet jakautuvat esimerkiksi näissä kysymyksissä ja äänestämällä voi vaikuttaa, millaiset arvot ovat vallalla oman seurakunnan päättävissä elimissä.