Alkaa olla urbaanilegenda, etteivät varkautelaiset arvostaisi omaa historiaansa ja omaa perinnettään

Teatterityhmä Nimettömät on jo neljännesvuosisadan ajan käsitellyt esityksissään Varkautta ja varkautelaista historiaa.

Tänä kesänä käsittelyssä on ehkä aiheista herkullisin: varkautelaiset ihmiset, menneiden vuosikymmenten Pänttä-Romuset, Hermo Lyytikäiset, Vännin Lassit ja muut. Teatteri tuo hahmot tutuiksi heillekin, jotka eivät ole kasvaneet legendoista kertovien tarinoiden keskellä.

Harmillista on, että kierrosnäytelmä Kosulanniemessä, Rantalan pihalla, huvilassa ja saunassa, on tarjolla vain yhden viikonlopun ajan. Koska ahtaat sisätilat pakottavat rajaamaan yhden esityksen yleisömäärän 30 henkeen, esityksen pääsee näkemään vain 150 ihmistä.

On selvää, että harrastajavoimin toteutettu esitys tehdasalueen kupeessa ei voi pyöriä koko kesää, mutta olisikohan mitenkään mahdollista saada lisäesityksiä myöhemmin kesällä? Esimerkiksi kaupungin 90-vuotisjuhlaviikonloppuun historiasta ammentava esitys sopisi kuin nenä päähän.

Nimettömät ansaitsee erityisen tunnustuksen siitä, että ryhmä luottaa esityksissään paikkakunnan omaan perinteeseen. Esitykset tehdään harrastajavoimin, mutta kunnianhimoisesti ammattilaisten ohjauksessa, katsojia aliarvioimatta.

Vuosikymmenten ajan Varkaudessa on hoettu uskomusta, etteivät varkautelaiset arvosta mitään, mikä nousee omalta paikkakunnalta – ja samaan aikaan täällä on oltu herkkiä loukkaantumaan, jos ulkopuolelta tulee kritiikkiä. Moni merkki viittaa siihen, että tämäkin asia on siirtymässä urbaanilegendojen joukkoon, ja omasta perinteestä osataan ammentaa aineksia uuteen.

Varkauden omaleimaisuus on punaisena lankana Joutenlahden elämyskeskuksen suunnittelussa, ja Nimettömät tekee kunniaa varkautelaisille tarinoille, joita ei kerrota missään muualla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.