Etelä-Karjala kosiskelee Etelä-Savoa – myös Savojen yhdistymiselle löytyy monta hyvää perustetta

Keskustelu Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon yhdistymisestä Saimaan maakunnaksi on lämpimänä. Vaikka virallisia esityksiä ei ole, asiasta keskustellaan molemmissa maakuntahallituksissa ensi maanantaina.

Saimaan maakunta ei ole uusia ajatus mutta tulille se noussut taas uudelleen. Puuhamiehenä toimii ainakin Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen, joka johti ennen nykyistä virkaansa Etelä-Savon maakuntaa. Viialaisen mielestä Saimaan maakunnasta pitäisi tehdä kannattavuuslaskelmat (SS 18.9.).

Keskustelua on virittänyt myös Puumalan kunnanjohtaja Matti Hildén, joka totesi mielipidekirjoituksessaan Länsi-Savossa, ettei Etelä-Savon tulevaisuus näytä ruusuiselta muun muassa yhteisymmärryksen puutteen vuoksi maakunnan sisällä. Hildén mainitsee menetyksenä myös Joroisten ja Heinäveden päätöksen hakeutua toiseen maakuntaan.

Pohjois-Savosta Etelä-Savoa ei ole näkyvästi kosiskeltu, vaikkakin julkinen keskustelu Savojen yhdistymisestä on ollut enemmän tai vähemmän aktiivista ainakin Keski-Savon alueella. Asian esillä pitämiseen on hyvä syy: Keski-Savon pitäisi saada yhtenäiseksi ja näin myös voimakkaammaksi. Jos maakuntien kokoa lähdetään nostamaan, Savojen yhdistymiselle löytyy monta hyvää perustetta. Niistä yksi tärkeimmistä on, että valtakunnallisen sote-ratkaisun syntyminen on ykkösasia kuntien ja maakuntien kannalta ja Etelä-Savon kaksi sairaanhoitopiiriä kuuluvat Kuopion yliopistollisen sairaalan erikoisvastuualueeseen. Essoten ja Sosterin erimielisyyksien keskellä Savonlinna on ollut kallellaan Kuopion suuntaan.

Mielenkiintoista on, että mahdollisen Saimaan maakunnan kaupunkeja luetellessaan Matti Viialainen unohtaa vahingossa tai tahallaan Pieksämäen (Yle 11.9.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.