Heikko kunto huolestuttaa

Yhteensä 26 milleniumvuonna 2000 syntynyttä joroislaisnuorukaista kokoontui torstaina koulukeskuksen pihalle, kun jokavuotiset kutsunnat käynnistyivät Etelä-Savon aluetoimiston alueella. Pohjois-Savossa kutsuntakierros alkaa maanantaina Kuopiosta ja marraskuussa on varkautelaisten ja leppävirtalaisten vuoro.

Pohjois-Savossa jaettiin viime vuonna eniten vapautuksia asepalveluksesta, kertoi Lännen Media torstaina. Ikäluokasta vapautettuja oli joka viides. Pohjois-Savon aluetoimiston päällikkö Juha Manninen kertoi perjantain Savon Sanomissa, että vapautusten taustalla on ikäluokan heikentynyt terveydentila. Vapautusperusteet noudattavat valtakunnallista ohjeistusta, jossa huomioidaan mielenterveysongelmat ja käytöshäiriöt.

Kehitys huolestuttaa muutenkin kuin maanpuolustuksellisesta näkökulmasta. Jos joka viides nuori ei sovellu armeijaan joko fyysisistä tai psyykkisistä syistä, on heidän hankala sijoittua myöskään työelämään. Jos kyse on esimerkiksi paineensietokyvyn puutteista ja ongelmista sosiaalisissa tilanteissa, ovat eväät pärjätä myöskin henkilökohtaisessa elämässä varsin niukat.

Lyhytkin armeijajakso valmentaa asevelvollisia myöhempää varten, paitsi mahdollisia kriisitilanteita, myös opiskelua ja työelämää silmälläpitäen. Monelle se tuntuu olevan liikaa, ja oikein onkin, että terveystarkastuksissa jaksamiseen liittyvät asiat syynätään tarkkaan.

Nuorten henkisen ja fyysisen kunnon huonontuminen ikäluokka toisensa jälkeen on kehityssuunta, jonka pitäisi alkaa soittaa hälytyskelloja. Kyse on isosta yhteiskunnallisesta ongelmasta. Tämäkin omalta osaltaan osoittaa, miten tärkeää on panostaa perheiden hyvinvointiin. Perheestä kaikki hyvä ja paha tässä tapauksessa kumpuaa.