Ilmaisilla autokoulun teoriatunneilla ei nuorten tai oppilaitoksen tulevaisuutta ratkaista

Lukiolaiset saavat Varkaudessa ensi syksystä alkaen lainaksi kannettavat tietokoneet lukiovuosien ajaksi. Varkauden kaupunki ja Savon ammattiopisto vastaavat kustannuksista puoliksi. Lisäksi kaupunki jatkaa tukea, joka turvaa mahdollisuudet suorittaa kaksoistutkinto.

Varkauden kaupungin päätös osallistua koneiden hankintaan on osa valtakunnallista keskustelua, jossa on kannettu huolta nuorten syrjäytymisestä. Toisen asteen koulutuksen kustannusten arvellaan olevan yksi syy, miksi 15 prosentilla nuorista opinpolku tyssää peruskouluun. Opetushallituksen selvityksen mukaan lukio-opintoihin liittyvät välttämättömät kustannukset ovat koko opiskeluajalta keskimäärin 2 500 euroa.

Ammatillisen koulutuksen materiaalit tulevat lukiota edullisemmaksi mutta eivät suinkaan ilmaiseksi. Ammattiin opiskelevien Sakki ry:n mukaan ammatillisen tutkinnon hintalappu vaihtelee opiskeltavan alan ja oppilaitoksen mukaan sadoista euroista lähes tuhanteen euroon.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti syksyllä pitkän ja polveilevan keskustelun päätteeksi, että kaupunki alkaa valmistella lukioiden ja ammattikoulujen opiskelijoiden oppimateriaalien maksuttomuutta. Kaikkien nuorien ilmaiset oppimateriaalit maksaisivat kaupungille lähes 20 miljoonaa euroa. Helsingin ei tarvitse kantaa hätää opiskelijamäärien riittävyydestä mutta monen maaseutulukion ja oppilaitoksen pitää. Hommasta ei mielikuvitusta puutu: yksi tarjoaa ilmaisen asunnon, toinen maksaa autokoulun teoriatunnit, kolmas aamupalat, neljäs personal trainerin.

Asiaan pitää ottaa myös eduskunnan kantaa, kun yli 50 000 nimeä kerännyt kansalaisaloite maksuttomista keskisasteen opinnoista tulee käsittelyyn. Pelisääntöjä kilpajuoksuun kaivataan.