Könönpellon koulun alkuperäinen remonttikulujen arvio meni puolella pieleen

Kaupunginhallitus pohtii maanantaina, rakennetaanko Könönpeltoon kokonaan uusi koulu. Yllättävä mutta perusteltu esitys kumpuaa siitä, että nykyisen koulurakennuksen remonttikulut ovat nousemassa paljon korkeammaksi kun alunperin arvioitiin. Samaan aikaan oppilaiden määrä laskee myös Könönpellossa ja tilan tarvetta on muuttanut myös yläkoulun loppuminen. Kehitysnäkymistä huolimatta Könönpellossa on kaupungin toiseksi suurin koulu. Jos hallitus ja edelleen kaupunginvaltuusto hyväksyvät suunnitelman, uusi koulu rakennetaan vuosina 2020–2021.

Nykyinen koulurakennus on suojeltu: vielä ei ole tiedossa, pystytäänkö suojelun purkamaan, mikä taas mahdollistaisi rakennuksen purkamisen. Vanhaa koulua on vaikea myydä uuteen käyttöön, jos uusi koulu on tarkoitus rakentaa samaan pihapiiriin.

Könönpellon koulun alkuperäinen remonttikulujen arvio meni puolella pieleen. Kun alustava remontin hinta-arvio oli vuosi sitten valmistuneessa kouluverkkosuunnitelmassa noin kahdeksan miljoonaa euroa, laskelma näyttää nyt 15,5 miljoonaa euroa. Hinnan nousua perustellaan sillä, että remontin tarve on selvästi suurempi kuin alunperin arvioitiin sekä yleisellä rakennuskustannusten nousulla.

Tässä tapauksessa on tietysti hienoa, että kustannusten kaksinkertaistuminen on tiedossa ennen kuin rakentaminen on alkanut ja asiaa voidaan vielä harkita uudelleen. Kaiken kaikkiaan voi kuitenkin kysyä, miksi alustavat kustannusarviot heittävät usein todella paljon siitä, mitä todellisuus on. Päätöksiä ja strategisia linjauksia tehdään kuitenkin monesti alustavien remontti- tai rakentamistarpeiden arvionnin sekä hintalaskelmien perusteella eikä peruuttaminen ole aina mahdollista.