Kaikkea ei saa

Varkauden poliittinen syksy on käynnistynyt varsin lämpimissä tunnelmissa. Kaupunginvaltuusto oli koolla maanantaina kuulemassa ensi vuoden budjetin valmistelun lähtökohtia. Valtuutettu Jaakko Ikonen (sd.) päivitteli kaupungin taloudenhoitoa tiukkasanaisessa kirjoituksessaan (WL 22.8.) ja sai rapsakan vastauksen katsomosta huutelusta kaupunginvaltuuston puheenjohtajalta Kari Rajamäeltä (WL 23.8.). Keskustelu varmasti jatkuu - vähintäänkin ensi maanantain valtuustossa, jossa talouden tunnusluvut ovat julkisesti esillä ja arvioitavissa.

Kaupunki on päässyt muutamana vuotena juhlimaan taloudellisen tilanteen kohenemisella ja jopa ylijäämäisellä budjetilla. Kaupungin lainakuorma on kuitenkin raskas. Se käy vielä huomattavasti raskaammaksi, jos kaikki suunnitellut isot investoinnit aiotaan toteuttaa nopealla aikataululla. Oli julkisesta kuohahduksesta mitä mieltä tahansa, sen hyvä puoli on, että poliittiset päättäjät on nyt taidettu herättää taloudelliseen todellisuuteen.

Tuoreen, monien uusien valtuutettujen valtuustolla on totinen paikka miettiä, miten taloutta lähdetään oikaisemaan. Se tietää säästämistä ja investointien lykkäämistä. Mutta mistä otetaan ja mitä siirretään? Sairaala? Uimahalli? Paloasema? Könönpellon koulun remontti? Joutenlahden vetovoimakeskus? Vai jotain muuta?

Taloudellisen tilanteen tuntuva heikkeneminen on suurelta osin seurausta kaupungin toiminnasta riippumattomista syistä: verotulokertymän ennuste näyttää lähes 2 miljoonaa euroa pienempää kertymää ja valtionosuudet pienenevät noin 400?000 euroa. Syytä ei kuitenkaan kysellä, kun valtuutettujen pitää etsiä ratkaisuja tilanteeseen. Kriisikunnan rajoista Varkaus on vielä kaukana mutta ei tilannetta lähelle saa päästääkään.

26.8.2018, kello 10:42: Korjattu aiempiin kirjoituksiin viittaavia päivämääriä.