Kaikkein parasta olisi, että maakuntaraja saataisiin pois Keski-Savosta

Etelä-Savon maakuntaliitto sekä Juvan, Puumalan ja Hirvensalmen kunnat vastustavat lausunnoissaan Joroisten ja Heinäveden kuntien muuttoa maakunnasta toiseen. Joroinen on näillä näkymin siirtymässä Pohjois-Savoon ja Heinävesi Pohjois-Karjalaan vuoden 2020 alusta. Valtiovarainministeriö tarjosi kunnille mahdollisuutta hakea varhennettua maakuntavaihtoa, ja molemmat kunnat tarttuivat tilaisuuteen

On täysin ymmärrettävää, että Etelä-Savon maakuntaliitto vastustaa muuttosuunnitelmia, vaikka vaihdokset ovat olleet selviä jo pidemmän aikaa. Pieneneminen ei ole hyvä asia maakunnan painoarvolle, ja sillä on luonnollisesti myös taloudellisia seurauksia.

Vastustavat kunnat ennakoivat vaikeuksia kuntien yhteistyöhön ja ennakoimattomia kuluja. Joroinen hallinnoi Toenperän kirjastoa, jossa ovat mukana myös Juva ja Rantasalmi. Kunnat ovat mukana myös esimerkiksi Rajupusu Leaderissa. Sote-uudistuksen toteutumiseen saakka Joroinen kuulunee myös Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymään.

Joroisten ja pohjoissavolaisten kuntien, erityisesti Varkauden ja Leppävirran, yhteistyö on saatu toimimaan maakuntarajasta huolimatta niin sote- kuin muissakin asioissa. Molemmista Savoista on vakuuteltu aina, ettei maakuntaraja ole eikä saa olla este yhteistyölle. On vaikea ymmärtää, miksi siitä tulisi ongelma maakuntavaihdoksen jälkeenkään. Heinävedellä tilanne on vielä selvempi: kunnan on turha roikkua Etelä-Savossa, kun sen sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan jo Siun Sotessa ja moni muukin yhteistyön verkko on kudottuna Pohjois-Karjalaan.

Kaikkein parasta olisi, että maakuntaraja saataisiin pois Keski-Savosta. Toivottavasti Savojen yhdistäminen nousee eduskuntavaalien teemaksi.