Kaivoshankkeita näkyvä ja kuuluva kansalaistoiminta ei ole pysäyttänyt

Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite on saateltu eduskunnalle. Allekirjoituksia aloitteeseen kertyi lopulta noin 60 000, vaikka jossain vaiheessa kesää näytti, ettei aloitteen suosio nouse eduskuntakäsittelyyn saakka.

Kansalaisaloite tavoittelee nykyisen kaivolain uudistamista niin, että kuntien ja kansalaisten vaikuttamismahdollisuuden elinympäristössään kasvaisivat. Aloitteen liikkeelle laittajat kritisoivat sitä, etteivät maanomistajat, kunnat tai kansalaiset voi juurikaan vaikuttaa siihen, tuleeko lähialueille kaivostoimintaa. Aloitteessa esimerkiksi esitetään, että kaivosmineraalit olisivat valtion omistuksessa ja valtio hallinnoisi niiden käyttöä koskevia lupia. Nykyisin valtauksen tehnyt esiintymän löytäjä saa oikeuden hyödyntää mineraalit.

Pro Heinävedelle ja muille vastaavanlaisille kaivostoimintaa vastustaville tahoille pitää nostaa hattua siitä, millaiseen tietoisuuteen kansalaisliike nosti asiansa nopeasti. Kaivoshankkeita näkyvä ja kuuluva toiminta ei kuitenkaan ole pysäyttänyt: esimerkiksi tutkimuksia Heinäveden Aitolammen alueella jatketaan edelleen. Fennoscandian Resources on etsinyt grafiittia useilla paikkakunnilla mutta Heinävesi on yhä yhtiön ykköskohteena (WL 1.9.).

Ennen eduskuntavaaleja oli vaikeaa löytää ehdokasta, joka ei olisi halunnut kaivoslain uudistusta. On mielenkiintoista nähdä, mikä on tilanne, kun aloite ennättää käsittelyyn. Kaivosyhtiöitä ei ole viisasta ajaa maasta ja jättää kaivannaisia hyödyntämättä. Ehdot kaivostoiminnalle pitää olla sellaiset, että ne turvaavat ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää toimintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.