Koulutie kutsuu taas

Uusi lukuvuosi alkaa tänään Varkauden, Joroisten ja Heinäveden kouluissa. Pieksämäellä koulut alkavat huomenna ja Leppävirralla vasta ensi maanantaina.

Varkaudessa opintiensä aloittaa 168 ekaluokkalaista. Määrä näyttää laskevan tasaisesti vuosi vuodelta. Kuluvan vuosikymmenen alkupuolella päästiin vielä kahdensadan paremmalle puolelle. Syntyvyyslukujen perusteella laadittu oppilasennuste viitoittaa suuntaa tulevaan, ja muuttoliike ikävä kyllä vauhdittaa alamäkeä.

Kouluverkkosuunnitelma tulee Varkaudessa päättäjien pöydälle taas uudelleen, kun Luttilan ja Puurtilan koulujen kuntokartoitukset valmistuvat. Ajatuksena on ollut siirtyä ensi vuosikymmenen aikana asteittain neljän alakoulun malliin. Waltterin koulun lisäksi toiminnassa olisivat Könönpellon ja Repokankaan koulut sekä pohjoisia kaupunginosia palveleva Kankunharjuun kaavailtu uusi koulu, jonka puolesta sivistyslautakunta ja koulujen henkilöstö liputtavat yksimielisesti.

Muutokset ovat vääjäämättä edessä, sillä oppilaskadon lisäksi koulurakennusten kunto sekä nykyisiin saati tuleviin opetustarpeisiin muuntumattomat vanhat opetustilat puoltavat kouluverkon uudelleenarviointia.

Uudesta suuntauksesta ei ole kysymys. Alakouluja on lopetettu niin Varkaudessa kuin naapurikunnissakin, ja syyt ovat olleet aina samat. Seiniin ei kannata päättäjienkään rakastua, vaan oleellista on panostaa turvalliseen ja terveelliseen oppimisympäristöön.

Nyt alkava lukuvuosi mennään joka tapauksessa nykyisellä alakouluverkolla. Yläkoulujen osalta perustavaa laatua olevat ratkaisut on tehty ja Waltterin koulun peruskorjauksesta suurin osa on jo takana. Kuoppakankaalle noussut yhtenäiskoulu tuntuu toimivalta kokonaisuudelta.