Koulutuksen kustannukset ovat yksi syy keskeyttää opinnot – Warustamo tulee apuun

Opiskeluvälinelainaamo Warustamon tarkoituksena on tukea lahjoitusvaroin toisen asteen opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksia. Warustamossa toivotaan, että myös paikalliset yritykset innostuisivat nuorten opintojen tukemisesta. Lahjoitusvarat ohjataan lyhentämättömiä opiskelijoiden opiskeluvälineiden hankintaan.

Varkauden kaupunki ja sen yhteistyökumppani SOS-Lapsikylä ovat liikkeellä hyvällä asialla. Nuorten syrjäytyminen on iso ongelma, ja koulutusmahdollisuuksien tukeminen on yksi hyvä keino ehkäistä nuorten toimettomuutta ja näköalattomuutta.

Toisen asteen koulutuksen kustannusten arvellaan olevan yksi syy, miksi 15 prosentilla nuorista opinpolku tyssää peruskouluun. Opetushallituksen selvityksen mukaan lukio-opintoihin liittyvät välttämättömät kustannukset ovat koko opiskeluajalta keskimäärin 2 500 euroa. Ammatillisen koulutuksen materiaalit tulevat lukiota edullisemmaksi mutta eivät suinkaan ilmaiseksi. Ammattiin opiskelevien Sakki ry:n mukaan ammatillisen tutkinnon hintalappu vaihtelee opiskeltavan alan ja oppilaitoksen mukaan sadoista euroista lähes tuhanteen euroon.

Perheiden vaikeuden suoriutua lapsen opintoihin liittyvistä maksuista tunnetaan myös Varkaudessa. Nuoret voivat hakea avustusta Ohjaamon kautta, joka kortteeraa nyt uudessa Nuorten talossa Osmajoentien varren vihreässä rakennuksessa. Yhdessä työntekijöiden kanssa nuori pääsee arvioimaan tilannettaan ja mahdollisuuksiaan tukeen sekä etsimään hyvää reittiä kulkea kohti omia unelmiaan.

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus olisi kallis ratkaisu yhteiskunnalle mutta kalliiksi tulevat nuoret, jotka putoavat rattailta ja jäävät pahimmillaan koko elämäkseen vaille ammattitaitoa ja työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.