Kuka tai mikä taho tekisi miljoonaremontin kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa?

Varkauden kaupunginjohtajan Hannu Tsuparin pohdinnat eivät valitettavasti paljon lupaa Niittylä-korttelin entisten työväen asuintalojen tulevaisuudelle (WL 24.8.). Tsuparin mukaan kaupungin ensisijainen tavoite on luopua rakennuksista.

Niittylä II ja III ovat Varkauden kaupungin vuokrataloyhtiön Wartalo Kodit Oy:n omistuksessa vuodesta 2005 lähtien. Suuren kohun saattelemana Wartalo tyhjensi rakennukset asukkaista reilu vuosi sitten, kun sisäilmaongelmista kärsivät vuokra-asunnot asetettiin asumiskieltoon. Rakennukset rasittavat Wartalo Kodit Oy:n taloutta, eikä niiden kuluja voi sälyttää kaupungin vuokra-asuntojen asukkaiden niskoille.

Rakennusten ahdingossa kaupunki olisi sinällään parempi omistaja kuin vuokrataloyhtiö. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kaupungilla ei vain ole suurta hinkua laittaa rahaa Niittylöihin.

Kaupungilla on kuitenkin vastuunsa kulttuuriperinnön vaalimisessa. Vanhassa Varkaudessa on paljon hyviä esimerkkejä, miten vanhat rakennukset ovat saaneet uuden elämän yksityisessä omistuksessa mutta on myös niitä huonoja. Niittylät on suojeltuja rakennuksia, eikä niitä voi purkaa edes niin, että tilalle rakentaisi uudet samanlaiset.

Mistä löytyisi sellainen pelastaja, joka tekisi miljoonaremontin kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa ja laittaisi upean korttelin kuntoon? Sitä yritettiin 90-luvun alussa, kun rakennukset kunnostettiin valtakunnallisille asuntomessuille. Valitettavasti remontti epäonnistui ja johti vähitellen nykyisiin ongelmiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.