Kun osaajista on pulaa, tarvitaan koulutusta

Työttömyys laskee Varkaudessa samaa tahtia muun Pohjois-Savon kanssa, mutta edelleen työttömiä on Varkaudessa Pohjois-Savon kunnista eniten.

Varkautta pitkään vaivannut ongelma, pitkäaikaistyöttömyys, on onneksi vähentynyt. Osa pitkään työttömänä olleista lienee päässyt eläkkeelle, mutta myös palkkatuki ja työkokeilut ovat vähentäneet pitkäaikaistyöttömien määrää.

Työ pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi alkaa tuottaa tulosta.

Varkaudessa on myös paljon avoimia työpaikkoja. Ongelma on, että työpaikat ja työtä tarvitsevat eivät kohtaa. Työttömien osaaminen ei vastaa työnantajien tarpeita.

Rohkeutta tarvittaisiin sekä työnhakijoille että työnantajille. Työnhakijan kannattaa hakeutua koulutukseen. Ei pidä pelätä, että vanha ei oppisi uutta.

Omasta ammattitaidosta kannattaa aina pitää huolta. Omaa osaamista voi päivittää ja kehittää myös työn ohessa. Viimeistään siinä vaiheessa on syytä miettiä koulutusta, jos joutuu työttömäksi tai lomautetuksi.

Jos työnantajan on vaikea löytää juuri sitä sopivaa työntekijää, pitäisikin ehkä etsiä sopivaa tyyppiä, jonka voi kouluttaa ammattilaiseksi. Esimerkiksi oppisopimuskoulutusta voisi käyttää nykyistä enemmän, myös aikuiskoulutuksessa.

Pelkkä työnhakijan ja työantajan aktiivisuus ei riitä. Koulutusta täytyy olla tarjolla. On pidettävä huolta siitä, että Varkaudessa on jatkossakin koulutusta niille aloille, joille osaajia tarvitaan. Pelkkä ammatillinen peruskoulutus ei riitä, on oltava resursseja myös lisäämään ja täydentämään perustaitoja.

On ehdottoman tärkeää, että jokainen nuori koulutetaan ammattiin, mutta aikuiskoulutustakaan ei saa unohtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.