Litium-akuilla on isot maailmanmarkkinat mutta varkautelainen tuotanto ei vain ole niitä tavoittanut

Keski-Savon Teollisuuskylän hallitus on viheltänyt viikko sitten pelin poikki EBT Solutions Oy:n kanssa ja irtisanonut yhtiön vuokrasopimuksen akkutehtaan tiloista. Keskiviikkona EBT Solutions Oy sekä European Battery Technologies Oy eli EBT jättivät konkurssihakemuksen Pohjois-Savon käräjäoikeudelle. Suurin velkoja on Keski-Savon Teollisuuskylä.

Teollisuuskylän hallituksen päätös on oikea, eikä se tullut ainakaan liian aikaisin. Yhtiön vuokrarästit ovat nousseet noin 250 000 euroon, ja tuotantotilat ovat viettäneet hiljaiseloa pitkän aikaa. Yhtiö on käynyt aktiivisesti neuvotteluja mutta investoijilla ei enää ole riittänyt uskoa.

Varkautelaisen akkutuotannon taival on ollut surullisen kivikkoinen ja tullut kalliiksi Teollisuuskylälle. Akkutehdas vihittiin käyttöön suurin odotuksin vuonna 2010 mutta European Batteries Oy hakeutui yrityssaneeraukseen jo kesällä 2013. European Battery Technologies osti laitteet, brändin ja teknologian 2015 ja seurasi nyt edeltäjänsä jalanjälkiä. Litium-akuilla on valtavat maailmanmarkkinat mutta varkautelainen tuotanto ei ole niitä jostain syystä tavoittanut.

Kuvansinjoen varressa on kaksi isoa teollisuushallia, ja tärkeää tietysti on, että niille löytyy maksukykyiset vuokralaiset mahdollisimman nopeasti. Kysyntää tiloille luulisi olevan. Teollisuuskylä joutuu nojaamaan kaupungin armeliaisuuteen – poliittisten päättäjien käsiin jää, mitä se käytännössä tarkoittaa ja miten se toteutetaan.

Akkutehtaan tilanteen hankaluus on kuitenkin ollut nähtävissä niin kauan, että lienee parempi päästä etsimään ratkaisuja hoitaa tilannetta mahdollisimman pienin vaurioin kuin roikkua löysässä hirressä.