Maine painaa

Metsäyhtiöiden pitää kouluttaa itse väkeä, jotta teollisuus saa riittävästi osaavaa työvoimaa. Metsä Group ja UPM ovat kertoneet käynnistävänsä laajat oppisopimuskoulutukset. Stora Enso on puolestaan kouluttanut viimeisen kolmen vuoden aikana pelkästään Imatran tehtaille 100 työntekijää (Helsingin Sanomat 3.9.).

Metsäyhtiöt tekevät huimaa tulosta mutta uusi nousu ei vielä näy riittävästi luottamuksessa työnantajana. Metsäteollisuus kärsii vuosien takaisesta irtisanomisten ja tuotannon alasajojen jättämästä tahrasta.

Maine ei ole palannut ennalleen, vaikka metsäteollisuus on investoinut tuntuvasti ja näyttävästi, myös Varkaudessa. Paha kello kilkattaa paljon tehokkaammin kuin hyvä: ei tarvitse mennä kovin kauas Varkauden rajojen ulkopuolelle, kun törmää käsitykseen, ettei kaupungissa enää ole metsäteollisuutta. Sama ilmiö taitaa painaa myös kaupunkia, jolla on ollut suuria vaikeuksia irrottautua taantuvan teollisuuspaikkakunnan maineesta.

Metsäalan koulutus ei vedä erityisen hyvin. Samaan aikaan porukkaa jää eläkkeelle. Yhtiöt olisivat ihmeessä ilman omia koulutusohjelmiaan.

Metsäteollisuus työllistää noin 42 000 ihmistä. Jos koko tuotantoketju lasketaan mukaan, työtä tulee noin 150 000 ihmiselle. Kasvunäkymät erityisesti sellussa, mutta myös muuten, ovat hyvät. Puun uusia tuotanto- ja bisnesmahdollisuuksia on kehitystyön alla. Vihreälle kullalle on todella yhä kysyntää, ja yhä se jalostuu myös työpaikoiksi.

Luottamusta täytyy saada paranemaan, jotta suomalainen metsäteollisuus säilyy ja vahvistuu. On hyvä muistaa, että työpaikoista iso osa on alueilla, jotka muutenkin tarvitsevat lisää ihmisiä turvatakseen työvoiman saatavuuden tulevaisuudessa.