Merkittävien pohjavesialueiden suojaaminen on selvä asia mutta pitääkö kaivannaisteollisuutta vastustaa aina

Boliden FinnEx Oy:n hakemus malminetsinnän aloittamisesta Joroisten ja Pieksämäen Tervaruukinsalolla on törmännyt ihmettelevään vastustukseen. Tällä kerralla vastustus ei kohdistu yleisesti malminetsintään vaan erityisesti kummastukseen siitä, miksi kaivosyhtiö meinaa tehdä tutkimuksia merkittävällä pohjavesialueella, lähes kivenheiton päässä kymmenien tuhansien ihmisten vedenottamosta. Jos pohjavesialueelle ei saa joka tapauksessa saa perustaa kaivosta, miksi sinne pitää mennä tutkimaankaan, kysyi entinen kansanedustaja Armas Komi hankkeen alustavien suunnitelmien esittelytilaisuudessa (WL 16.3.).

Ennakkoluulot kaivannaisteollisuutta kohtaan ovat yleisesti voimakkaita. Siksikin on vaikeaa käsittää, miksi kaivosyhtiö menettelee näin. Lupaavilla malmialueilla liikkuvat yhtiöt tarvitsevat myös yleistä hyväksyntää, ja tällaisille suunnitelmille niitä on ymmärrettävästi todella vaikea saada. Kuvaavaa on, että Keski-Savon ympäristölautakunnassa, Varkauden kaupunginhallituksessa ja Joroisten kunnanhallituksessa on käsittelyssä lausuntoluonnokset Tukesille. Niissä kaikissa vaaditaan malminetsintähakemusta hylättäväksi.

Kaivannaisteollisuutta on syytä alkaa miettiä myös ilman ennakkoasenteita. Tosiasia näyttää olevan, että Keski-Savon kunnat kiinnostavat kaivosyhtiöitä. Geologian tutkimuskeskus (GTK) alkaa tehdä Soisalon alueella tutkimuksia, jotka ovat osa valtakunnallista akkumineraaliprojektia (WL 17.3.). Vaikka tutkimuksella ei ole suoraa yhteyttä kaivosyhtiöiden liikehdintään alueella, tutkimusta voidaan soveltaa malminetsintäalueiden tarkempaan rajaamiseen. Merkittävien pohjavesialueiden suojaaminen on selvä asia. Olisi kuitenkin hyvä käydä kiihkotonta keskustelua, onko Keski-Savon maaperän mahdollisista rikkauksista kiinnostunutta teollisuutta vastustettava poikkeuksetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.