Monen mieli vetää uutta oppimaan mutta säännölliseen harrastamiseen on vaikea sitoutua

Soisalo-opiston kevätkauden ohjelma kannattaa kaivella esiin, sillä monille kursseille ehtii vielä ilmoittautua. On harhakäsitys, että opiston toimintaan pääsee mukaan vain syksyllä.

Opisto kyseli harrastajien toiveita vuosi sitten, ja huutoon on vastattu lukuvuoden ohjelman suunnittelussa. Se on kannattanut, sillä kursseista on peruuntunut pienempi osa kuin aiemmin.

Varkaudessa sekä Joroisten ja Heinäveden keskustassa kurssille pitää ilmoittautua vähintään seitsemän ihmistä, että se toteutuu. Kylillä kurssille tarvitaan ainakin viisi osallistujaa. Jos meinaa saada harrastustoiminnan säilymään omalla kylällä, kannattaa olla aktiivinen. Opiston kurssit ovat yksi keino pitää kylää toimeliaana ja luoda kyläläisille mielekästä tekemistä ja kohtaamisia. Opiston harrastustoiminta on kuin kyläkauppa: jos sitä ei käytä, se kuolee pois.

Toive lyhytkursseista nousi vahvasti Soisalo-opiston kyselyssä esiin. Kevätkauden ohjelmassa on paljon yhden illan, viikonlopun tai muutaman kokoontumiskerran lyhytkursseja. Ainakin ne kannattaa katsastaa, jos mieli vetää uutta oppimaan mutta säännölliseen harrastamiseen on vaikea sitoutua.

On hieno asia, että Soisalo-opisto kuuntelee tarkalla korvalla asiakkaitaan. Väestön ikääntyminen ja väheneminen tuntuu myös opiston toiminnassa. Ihmiset pitävät vapaa-aikaansa yhä kallisarvoisempana ja katsovat tarkkaan, miten haluavat sitä viettää. Myös kansalaisopistojen toiminnan pitää vastata entistäkin paremmin kysyntään ja olla valmiina muokkautumaan ajan haasteisiin. Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa, ja verkko on tuonut kaikkien ulottuville monia tietoja ja taitoja, joita ennen kokoonnuttiin porukalla oppimaan opistoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.