Monen olo on helpottunut, kun risteilylle voi taas lähteä – matkustusrajoitusten lieventäminen on iso askel kohti normaalimpaa arkea

Kesäkuun alusta lähtien monen olo on ehkä ollut hiukan kevyempi, vaikka oma elämä ei olisi muuttunut millään tavalla.

Monet korona-ajan rajoitukset lievenivät kesäkuun alusta lukien. Nyt saa taas järjestää yleisötilaisuuksia, joihin voi tietyin ehdoin osallistua jopa 500 ihmistä. On taas mahdollista järjestää konsertteja, teatteriesityksiä, markkinoita ja vaikkapa yleisiä juhannusjuhlia.

Huvipuistot ovat avanneet porttinsa, ja ravintoloihin on päässyt sisään. Lämpimät kesäsäät ovat houkuttaneet ihmisiä varsinkin terasseille.

Henkisesti iso helpotus monelle oli varmasti tuorein päätös, matkustusrajoitusten ensimmäinen lievennys. Nyt voi vapaasti matkustaa Baltian maihin eli Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Pohjoismaista rajoitukset poistuivat Norjaan, Tanskaan ja Islantiin matkailulta. Näistä maista voi myös palata Suomeen tarvitsematta eristäytyä ensin kahden viikon karanteeniin.

Ruotsissa on herättänyt jonkinasteista närää se, että matkailua Ruotsiin ei vielä vapautettu. Suomalaiset sen sijaan tuntuvat ymmärtävän hyvin päätöksen perustelut eli sen, että tautitilanne länsinaapurissa on yhä paljon pahempi kuin muualla lähialueella – jos jättää Venäjän pois tästä tarkastelusta.

Risteilylaivoilla matkustaminen loman, työn tai harrastuksen merkeissä on ollut suomalaisille monen vuoden ajan itsestään selvää. Pikainenkin pistäytyminen naapurimaassa voi nyt antaa tunteen siitä, että ajat ovat palaamassa kohti normaalia.

Vaikka koronatilanne nyt näyttää hyvältä, se ei välttämättä säily sellaisena ikuisesti. Nyt on paljon kiinni jokaisen omasta käytöksestä, vastuullisuudesta ja jaksamisesta: kun turvavälejä ja hyvää hygieniaa on opittu noudattamaan, tästä ei pidä lipsua kesälläkään. Ei vaikka rajoituksia onkin lievennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.