Muraali on erittäin hyvä esimerkki, miten kaupunkilaiset voivat osallistua oman lähiympäristönsä viihtyvyyden lisäämiseen

Varkauden kaupungin 90-vuotisjuhliin liittyi kaksi katukuvassa näkyvää taideteosta. Toinen oli Stora Enson lasitornin ja ympäristön valaisu ja toinen muraali, joka syntyi vajaassa viikossa kerrostalon seinää Taipaleentien, Kauppakadun ja Laivalinnankadun kainaloon. Samuel Mäki-Kerttulan Valoteoksen julkistaminen kokosi paljon porukkaa juhlaviikonloppuna mutta vielä enemmän katseita on kerännyt ja keskustelua on saanut aikaan Tommi Sirviön ja Jussi Vänttisen maalaama muraali. Se on Varkauden ensimmäinen, joka peittää kerrostalon koko seinän ja myös varkautelaisten nuorten miesten tähän mennessä suurin graffiti.

Muraali on saanut runsaasti ihastusta aikaan ja taiteilijat kannustusta. Hattua pitää nostaa myös taloyhtiölle, joka lähti rohkeasti mukaan hankkeeseen. Kun miehet olivat saaneet hankkeelleen luvan kaupungilta, he kartoittivat Varkaudesta kymmeniä maalaukselle sopivia seiniä. Vain muutama taloyhtiö innostui.

Tässä tapauksessa se on hyvä asia, sillä muraali sai näin loistavan paikan valtatie 23:n varrella, jossa se ihastuttaa varkautelaisten lisäksi myös matkailijoita ja muita kaupungin läpi ajavia.

On selvää, etteivät muraalit kaikkialle sovi eikä vahvoja ja hallitsevia maalauksia voi olla liikaa. Muraali on kuitenkin erittäin hyvä esimerkki siitä, miten kaupunkilaiset voivat osallistua oman lähiympäristönsä viihtyvyyden lisäämiseen, piristämiseen ja siistimiseen. Keinoja innostaa kaupunkilaisia ei ole helppoa löytää mutta parhaimmillaan voi syntyä jotain todella hienoa. Näin kävi muraalin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.