Niittylöissä on kyse isommasta asiasta kuin kahdesta vanhasta rakennuksesta tai kaupungin vuokra-asuntokannasta

Niittylä II:n ja III:n omistaja, Varkauden kaupungin vuokrataloyhtiö Wartalo Kodit Oy ei mielellään pitäisi huonokuntoisia rakennuksia niskoillaan vaan myisi ne kaupungille. Pelkkä rakennusten peruslämmön ylläpito on kallista. Vuokrataloyhtiön toimitusjohtaja Markku Asikainen (WL 17.10.) ei enää usko rakennusten suosioon vuokrataloina, vaikka ne peruskorjattaisiin, sillä hometalomainetta on vaikea kitkeä pois.

On totta, että sisäilmaongelmainen rakennus joutuu tarkan suurennuslasin alle vielä perusteellisen kunnostuksenkin jälkeen. Ympäri maata voi kuitenkin löytää hienoja esimerkkejä, millaisia tuhoon tuomittuja kulttuurihistoriallisesti arvokaita rakennuksia ja kokonaisia rakennusympäristöjä on nostettu uuteen kukoistukseen.

Joka tapauksessa on hyvä kysymys, kuuluuko rakennusten kohtalon miettiminen enää vuokrataloyhtiölle. Pohjimmiltaan kyse on paljon isommasta asiasta kuin kahdesta vanhasta rakennuksesta tai kaupungin vuokra-asuntokannasta.

Niittylä-kortteli on tärkeä palanen vanhaa, arvokasta rakennuskantaa, joka on asemakaavassa suojeltu. Vanhan Varkauden tulevaisuuden ratkaisu kuuluu yksiselitteisesti Varkauden kaupungille.

Taannoisessa kaupunkilaisten keskustelutilaisuudessa puhuttiin jopa, että Vanhan Varkaudelle haettaisiin maailmanperintökohteen arvoa. Ajatuksen toteuttaminen vaatisi tahtotilaa, ja rahaa, kohteen suojeluun ja kehittämiseen. Vaikka Niittylä-korttelin ongelmat osuvat keskelle kaupungin kiristyvää taloutta ja isoja investointeja, Vanha Varkaus ja Niittylä-kortteli tarvitsevat askelmerkit eteenpäin. Eroon kaupunki ei kauniista historiallisesta palasestaan pääse, eikä kannata edes yrittää.