Oikea maakunta ja vaalipiiri

Heinäveden kunta aikoo tarttua valtion tarjoamaan täkyyn ja hakea maakunnan vaihtoa. Heinävesi on kertaalleen päättänyt muuttaa Etelä-Savosta Pohjois-Karjalaan. Kunnanvaltuuston taannoinen päätös oli kuitenkin sidottu valtakunnalliseen sote- ja maakuntauudistukseen. Kun uudistus on viivästynyt, ministeriö antaa muuttoa suunnitteleville kunnille mahdollisuuden kiirehtiä asiaa.

Sama koskee Joroista, joka on meinannut vaihtaa Etelä-Savon Pohjois-Savoon. Joroisissa asiaa mietitään jälleen kerran pitkän kaavan mukaan, kunnanhallitus on keskustellut ja valtuusto vielä keskustelee iltakoulussa ennen kuin esitystä on luvassa.

Heinävesi aikoo laittaa valtion suuntaan tiukkasanaisen vaatimuksen myös vaalipiirin muutoksesta nopeasti, jo ennen kevään eduskuntavaaleja. Heinäveteläiset suuntautuvat niin Joensuuhun kuin Varkaus-Kuopioonkin ja haluavat Savo-Karjalaan Kaakkois-Suomen vaalipiirin sijasta. Ministeriö ei ole lupaillut muutosta eduskuntavaaleihin ja sitä kummastelee Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.). Hänen mielestään esimerkiksi Heinävedellä demokratia ja äänestysmäärät vaarantuvat, jos kunta on selvästi väärässä vaalipiirissä. Kansanedustaja Paatero on kaakkoissuomalainen, joten oman vaalipiirinsä pussiin hän ei puhu.

Joroinen on yrittänyt yhä istua kahdella tuolilla. Pienellä kunnalla on ollut varaa ja aikaa osallistua sekä Pohjois-Savon että Etelä-Savon sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun, kun yhdenkin rakentamisessa on totinen savotta. Ajatus kannattaa uhrata myös sille, toimiiko joroislaisille paremmin Kaakkois-Suomen vai Savo-Karjalan vaalipiiri. Alkaa olla aika edetä merkittävissä asioissa ryhdikkäästi ja lopettaa jossittelu.